Следвайте ни

Прокуратурата подхвана качеството на водата в Калофер

viber icon

Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага проверка за качеството на водата в Калофер на министъра на здравеопазването и на министъра на регионалното развитие и благоустройство.

В прокуратурата е образувана преписка по информация в медиите за некачествена питейна вода в питейния водопровод на ВиК-Пловдив, собственост на държавата чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството, снабдяващ жителите на град Калофер. В информацията, цитирана от медиите, се споменава, че има непрекъснато въвеждане на воден режим в града, гражданите недоволстват, че водата е с опасно за здравето качество, също че от чешмите тече кал или въобще не тече вода. Твърди се, че проблемът продължава от години и държавата не е предприела нищо за решаването му.

Възложената проверката следва да изясни обстоятелствата  и предпоставките, свързани с осигуряване на нормалното и качествено водоснабдяване за питейни и битови нужди в града, както и такива, които имат значение за правилното решаване на проблема.

По време на проверката от контролните органи следва да се изяснят и всички други факти и въпроси, свързани с нарушеното водоснабдяване с питейна вода на Калофер, както и да се предотврати настъпването на вредни последици върху здравето на населението.

В резултат на констатациите на двете министерства следва  да се предприемат и всички предвидени в нормативните актове административни и административнонаказателни мерки при констатирани нарушения. Ако в хода на работата по случая бъдат установени и данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР.

Резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции следва да бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във ВАП в най-кратък срок.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?