Следвайте ни

Професор от Русия дари ценни картини

Дарението ни развълнува много, сподели директорът на карловската галерия

viber icon

Ценно дарение получи Общинската художествената галерия в Карлово. Жестът е на  заслужилия художник на Руската федерация проф. Владимир Иванович  Рузин от Държавния университет „Александър и Николай Столетови“ в град Владимир, Русия.  Рузин, един от най-големите съвременни художници, подари три  картини на Карлово. Пратката бе адресирана до директора на галерията Димитър Рашков, който бе избран за почетен професор в университета в град Владимир.

Творбите са оригинални графични с размери 50х80 см.

Запознахме се с проф. Рузин в университета в град Владимир при гостуването на карловската делегация , припомни проф. Рашков. Той бил  там  със заместник-кмета на Карлово  инж. Стойо Карагенски, за да участват в  откриването на бюст-паметник на Александър Столетов, известен  учен физик, брат на ген. Николай Столетов.  Монументът е  дело на Димитър Рашков, както и по-ранният бюст -паметник на ген. Николай Столетов.  И двете скулптурни фигури  са дарение за университета.

По това време бе  церемонията, на която карловският скулптор и директор на галерията бе обявен  за почетен професор на руския университет. Тогава бе открита  изложба на проф. Владимир Рузин, на която двама с Димитър Рашков  се запознали и разговаряли. Бях силно впечатлен от творбите на руския ми колега, спомня си Рашков. Двамата говорихме дълго за изкуство. Миналия ден получихме неговото дарение, което много ни развълнува и което оценявам много високо, сподели директорът на карловската галерия.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?