Следвайте ни

Проф. Минеков дава рамо на Златния град на траките край село Васил Левски

Тази година археолозите проучват храмовата постройка в цитаделата

viber icon

Министерството на културата ще подкрепя проучването на  археологическият обект край село Васил Левски и сега,  и в бъдеще. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков, който дойде заедно със своя заместник доц. д-р Пламен Славов да се запознае с  работата на екипа на място.

Този обект е  изключително археологическо открие, то има огромно значение, подчерта министърът. Проф. Минеков сподели пред журналистите, че с доц.  д-р Костадин Кисьов Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив и ръководител на обекта край село Васил Левски, се познават отдавна, следи неговата работа и е във възторг от нея.

Заместник-министърът на културата доц. Пламен Славов заяви, че ще бъдат продължени разговорите с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ студенти по археология и история да провеждат на този обект своите традиционни летни практики.

За първи път от 2008 година това лято се извършват археологически разкопки на обекта край село Васил Левски. Те бяха подновени след като през последните две години бяха извършени  геодезически и геофизически проучвания на терена. За да продължи работата екипът бе подпомогнат и от Министерството на културата, и от община Карлово, заяви доц. д-р Костадин Кисьов.

Неговите проучвания сочат, че  през VI-V век преди Христа на това място в полите на Стара планина е била първата столица на тракийското племе одриси. При първоначалните разкопки и при следващите прочувания екипът на доц. Костадин Кисьов установи границите на укрепената част, която е на площ около 4 декара. Крепостните стени са били с дебелина два метра и височина около четири метра, на места те са добре запазени. Две от сградите са били покрити с керемиди, намазани с блестящо лаково покритие и блестели като златни, заради  което обектът стана популярен като  Златния град на древните траки.  Вътре в цитаделата бяха установени основи на четири сгради. Едната най-вероятно е била храм, другата жилище на тракийския владетел. Археологическа работа  през това лято ще бъде  фокусирана върху  разкриване на храмовата постройка, заяви доц. Кисьов.

Нашата амбиция тази година е да открием плана на храма и да видим какво има под стените. В моите най-смели мечти е да открием и надпис, свързан с тази храмова постройка, както и други архитектурни елементи, които ще ни позволят в следващите  няколко години да направим графична възстановка и едва тогава  да се пристъпи към реставрация и консервация, сподели археологът.

Скоро обектът ще получи статут на паметник на културата от национално значение и това ще даде възможност общината в бъдеще да направи прави проект за неговата социализация.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?