Следвайте ни

Проект пое патронажна грижа над 103-ма възстрани в Карловско

viber icon

Сто и трима възрастни и хора с увреждания ползват услугите по проект „Патронажна грижа“ на община Карлово. Програмата стартира от 1 януари, тя е по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

В нея са обхванати  възрастни хора над 65 години и лица с увреждания от  Карлово и още шест населени места от общината. Включените в проекта лица получават интегрирани здравни и социални грижи. Заради  възрастта си и поради различни заболявания и увреждания хората, които са включени за обгрижване по проекта, са затруднени в обслужването си и извършването на различни социални дейности като пазаруване, почистване, плащане на битови сметки, попълване и подаване на различни формуляри и др.

В дома на обгрижваните патронажните работници помагат да се измери кръвно налягане, кръвна захар, да се постави инжекция, да се смени превръзка след операция и др., както и да бъдат придружени до институция или лаборатория. При нужда, лицата могат да получат и психологическа подкрепа. Специалистите посещават домовете по предварително изготвен график. Хората в нужда имат право да ползват услугите до 2 часа на ден, като не заплащат такси за това.

В екипа за предоставяне на услугите са включени 17 патронажни работници, които помагат в домакинството, медицинска сестра и психолог, а тяхното удовлетворение идва от това, че виждат как хората се чувстват добре, чувстват се спокойни, че могат да разчитат на някой. На разположение е и автомобил, който се ползва за достигане на услугата до жилищата на нуждаещите се.

Дейностите по проекта са предвидени да приключат до 31 юли 2020 г.

 

   

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?