2374
Следвайте ни

Проект на МРРБ отваря Беклемето през зимата

Ще се търсят европейски средства за изграждане на снегозащитни съоръжения в най-високия старопланински проход

viber icon

Изработване на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение в прохода Троян – Кърнаре по билото на Стара планина ще бъде включено в програмата за проектиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година. Целта е осигуряване на целогодишна проходимост на републиканския път през най-високия планински проход в страната.

Ангажимент за това пое министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща днес с кметовете на общините Троян и Карлово – Донка Михайлова и Емил Кабаиванов. В разговора се включиха също заместник-министър Валентин Граматиков и и.д. председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ивайло Денчев.

При подготовката на проекта ще бъдат разгледани възможните варианти за изграждане на подобно съоръжение – огради срещу снегонавяванията, заради които проходът се затваря за движение през зимния сезон, полутунел или тунел. Ще бъде проучена и възможността за финансиране на изпълнението на проекта с европейски средства през новия програмен период.

Имаме много лоши транспортни връзки между Северна и Южна България. Подобен проект ще осигури нова, добра свързаност в този централен за страната район, коментира по време на срещата министър Комитова.

Кметовете Донка Михайлова и Емил Кабаиванов изразиха удовлетвореност от разговора и дискутираните възможности, които при реализация ще осигурят добра връзка между двете общини за гражданите и бизнеса.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Нека има смисъл

Нека има смисъл

24.09.2021 | 01:16

Първо въпросния път нека да бъде разширен, защото по него трудно се разминават леки коли през лятото. На следващо място следва да се анализира дали ще се ползва и от други, освен търговците на зеленчуци в Троян. Трябва да се спре и свличането на чакъл, камъни и пясък от склона и едва тогава би имало смисъл да се мисли за спиране на снегонавяването. А в сегашния му вид той ще е неизползваем заради чакъла и пясъка повече, отколкото от снега. Който е минавал по този път ще меразбере. А иначе - парата в свирката ...

Отговори
2 0
Сливи за смет

Сливи за смет

23.09.2021 | 23:54

Е те това е работа за Т. Дончев и Боко - ша го тамънят година - две, ша опапат парите и... през зимата прохода няма да е отворен. Дайте този проект на цветарите и... чекайте.....

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?