Следвайте ни

Продават баня в Хисаря, с парите ще развиват туризма

viber icon

Жителите на хисарския квартал „Миромир“ са съгласни общинската баня „Банче“ да  бъде продадена, за да бъде реализиран голям проект, който ще допринесе за развитието на туризма. Част от съкварталците  изразиха мнението си по време на събрание, проведено снощи в читалището. То бе  организирано по инициатива на общинския съветник Ива Вълчева. Да представят своите виждания за развитието  на квартала дойдоха кметът на общината инж. Пенка Ганева и председателят  на Хисарския общински съвет инж. Найден Павлов. В събранието участва и собственикът на  СПА хотел „Хисар“  инж. Димитър Георгиев, който има инвестиционни намерения в района на  квартал „Миромир“. 

От началото на пандемията банята е затворена с решение на Общинския съвет, освен коронавирусът водещ мотив за решението на местния парламент е и фактът, че тя е силно нерентабилен обект. Годишно „Банчето“ се посещава от около 40 местни жители, за три години то е донесло около 3000 лева приходи и 50 000 лева разходи, заяви председателят на ОбС инж. Найден Павлов.

Въпросът нужна ли е баня „Банчето“ на местните жители възникна по време на последното заседание на Общинския съвет,  след като кметът на общината внесе докладна записка обектът да бъде преобразуван от публична общинска в частна общинска собственост, да за бъде предложен за продажба. Тогава част от общинските съветници изразиха несъгласие, а Ива Вълчева, която живее в  „Миромир“  предложи да бъде взето под внимание и  мнението на жителите на квартала. Самата тя обяви, че е против продажбата на „Банчето“ тъй като смята къпалнята за необходима за местните хора. На събранието в хода на обсъжданията обаче Вълчева  отчете и необходимостта кварталът да се развива и че може да възникне необходимост от окончателното затваряне и продажба на банята.

Има носталгия по времената, когато банята в квартала е била къпалнята, удовлетворяваща хигиенните нужди на местните хора. От няколко години обаче „Миромир“ има канализация, в къщите си местните жители имат бани, стана ясно по време на събранието, на което дойдоха едва 20-тина човека. Баба Неда Упинова и връстничката и Тана Бегова бяха категорични, че искат банята. Имам доста вълнени дрехи, които не мога да пера в автоматичната пералня, защото се повреждат и стават неизползваеми, в „Банчето“ дрехите се изпират идеално, сподели Тана Бегова. За отварянето отново на “Банчето“ ,независимо  колко ще струва на общината, се обяви и общинският съветник Гатьо Султанов.

Преобладаващото  мнение на присъстващите бе, че кварталът трябва да се развива, а „Банчето“ отдавна е изчерпало своите функции.

Няма шанс „Банчето“ да бъде отворено отново, заяви категорично кметът на общината Пенка Ганева. Обектът не отговаря на санитарните изисквания за баня, не се ползва от местните хора и носи загуби на общината. Ако се стигне до продажбата на банята 30 процента от приходите ще бъдат заделени за развитието на квартал „Миромир“ -  ремонт на читалището и изграждането на детска площадка или други обекти, които местните жители посочат като необходими, обяви Ганева.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?