Следвайте ни

Призовават медсестрите от детските градини и училищата на помощ в МБАЛ - Карлово

viber icon

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов ще изготви писмени предложения към медицинските сестри от детските градини и училищата, на които община Карлово е работодател,  да се притекат на помощ в отделенията на  болница „Д-р Киро Попов“. Медицинските сестри на щат в общинските заведения са 29 на брой.  При желание всяка от тях може за бъде командирована в някое от отделенията на болницата или пък да сключи договор с МБАЛ „Д-р Киро Попов“ за работа на първа линия. За всички  ще бъде осигурено материално стимулиране. За работата  ще бъде изготвен график на дежурствата, по който медицинските сестри ще работят.

Вчера за първи път заседава Временната комисия начело с председателя на Общинския съвет Доньо Тодоров и с участието на кмета Емил Кабаиванов,  в която участват и председателите на групите в Общинския съвет, както и председателят на постоянната комисия по здравеопазване в Карловския парламент. Комисията изслуша доклади на управителите на МБАЛ –Карлово д-р Христо Пелев и на Медицински център – 1 д-р Атанас Юнаков.

Кадровият проблем е най-важен за болницата, коментира след заседанието Доньо Тодоров. В същото време бяха очертани още няколко, за решаването на които ще се разчита на доброволната помощ на фирми от региона.

Болницата в Карлово спешно се нуждае и от осем мобилни кислородни концентратори. ВМЗ ЕАД – Сопот вече е заявило готовност да подпомогне болницата с три такива апарата. Община Карлово също ще закупи още три, за останалите два ще се разчита да бъдат осигурени от дарения. Очаква се подкрепата на дарители за закупуване на одеяла и чаршафи.

Лекарите и медицинските сестри имат неотложна нужда от защитни облекла от най-висок клас. За целта общинската администрация ще стартира акция за намиране на средства от служителите. Целта е да бъдат набрани средства за 100 защитни костюма.

Общинските съветници също ще се включат в дарителските инициативи. Те ще дарят лични средства за закупуване на по-голяма пералня  за болницата.

В същото време Временната комисия се обръща към пловдивските болници за гарантиране на 10 свободни легла в ковид отделенията за средно тежки случай, тъй като от няколко дни броят на пациентите с коронавирус в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ са над капацитета и. Към този момент зеления коридор между Карлово и УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив работи успешно, увериха от комисията.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

христо

христо

03.12.2020 | 10:13

Като какви ще работят сестрите от детските градини и ясли.Кметът да прочете дипломите им.Специалност - детска медицинска сестра.Как ще ги изпрати с тази специалност и без практически опит в Ковид отделение.Стига вече с тази Хипократова клетва.Не може да се хвърлят в огъня хора без нужната специалност и опит.Затова е този хаос в Системата.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?