Следвайте ни

Президентът Радев пристига в Карлово

Президентът на България Румен Радев пристига в Карлово на 18 юли по случай 182 години от рождението на Васил Левски, този ден е и празник на града. Държавният глава ще участва в тържествения митинг-заря на площада с паметника на Апостола и ще произнесе  словото. Проявите, организирани в Карлово по повод рождението на Васил Левски, са под патронажа на президента Румен Радев.  Те продължат цяла седмица, а кулминацията е на 18 юли, рождената дата на Васил Левски. 

На този ден по традиция в църквата „Свети Николай“ ще бъде отслужена Света литургия, след което на гроба на  майката на Апостола на свободата Гина Кунчева ще бъдат положени цветя. От 10 часа от площада пред храма към площад „20 юли“ ще тръгне литийното шествие. В 10,30 часа на площад „20 юли“ ще се състои тържественият ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово и ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му. Вечерта от 21 часа на площад „Васил Левски“ кметът на общината д-р Емил Кабаиванов ще открие  тържествения митинг-заря.

 


На 18 юли Карлово ще посрещне и Националният  туристически поход „По стъпките на Апостола“. Тази година една от най-мащабните прояви в чест на рождението на Васил Левски навършва  25 години. По този случай в националния музей „Васил Левски“ ще има специално тържество, посветено на юбилея.  Над 200 походници от цялата страна,  ще пристигнат в Карлово сутринта на 18 юли. Те ще бъдат официално посрещнати от кмета на общината Емил Кабаиванов и от гражданите на Карлово на площад „20 юли“. 

 


Осем лъча с походници от Карлово, Плевен, Видин, Никопол, София, Шумен, Левски вече вървят  по различни маршрути, свързани с революционното дело на Апостола.

 

На 13 юли по стъпките на Апостола тръгва  и солидна група от Карлово, водена от родственика на Левски  Васил Чардаклиев. В похода  тази година участват 18 запалени планинари и 7 ученици от средните училища „Васил Левски“ и „Христо Проданов“. Карловската група ще се присъедини към участниците от Плевен и заедно  ще образуват един лъчовете, наброяващ 30  туристи.

 


Групата от Карлово потегли с автобус до  Априлци, а оттам  заедно с участниците от Плевен ще премине по  туристическия маршрут - хижа „Тъжа“, връх „Ботев“, заслон „Ботев“, хижите „Рай“ и „Равнец“ и на 18 юли ще пристигне в Карлово,  разказва в аванс  Васил Чардаклиев.

 


По традиция официалният старт на похода бе даден на 11 юли пред паметника на Васил Левски в Плевен. Началото на инициативата  поставя през 1995 г. от учителя по история тогава Васил Копчев от Плевен. Днес той е почетен председател на Общинския комитет „Васил Левски” в Плевен и един от ветераните, които и тази година ще изминат маршрута Плевен-Карлово, по който е преминавал Апостола при обиколките си из Българско.

Цветана Георгиева

Кореспондент Карлово екип "регион"

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (2)

Кхан Ебатъ

15.07.2019 | 15:52
0 0

Кви роми бе?!

Хан кубрат

15.07.2019 | 14:47
1 1

В Карлово няма вече рози,а само роми.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?