Следвайте ни

Президентът идва в Карлово, ще произнесе слово за Апостола

Карлово чества с мащабни прояви 182 години от рождението на Васил Левски, денят 18 юли е и Празник на Карлово.  

Тази вечер в 21 часа на площад „Васил Левски“ кметът на Карлово ще открие тържествен митинг-заря. Слово за Апостола ще произнесе президентът на република България Румен Радев.

Рано тази сутрин в църквата „Свети Николай“ бе отслужена света литургия в чест на Апостола и на Карлово, а кметът Емил Кабаиванов, ръководството на общината, общински съветници, родственици на Васил Левски, граждани, положиха цветя на гроба на Гина Кунчева – майката на Апостола. Преди обед на площад „20 юли“ Кабаиванов посрещна участниците в 25-тия Национален туристически поход „По стъпките на Апостола“.  За успешно осъществената  инициатива  рапортува д-р Галя Цветкова, ръководител на похода. Градът на Левски също участва в юбилейното издание на похода. Сред туристите бе Лавандуловата фея на 2019 година - Цвета Шаламанова от СУ „Васил Левски“ в Карлово. Преминахме Балкана през връх Ботев – това бе голямо изпитание, но радост за мен  и останалите участниците, каза 16-годишната девойка. Изминаването на този маршрут ме кара още повече да обичам България, каза момичето. Догодина отново ще мина по стъпките на Апостола, зарече Цвета Шаламанова.

На 18 юли всяка година ние  имаме възможност да говорим за Васил Левски неговите завети, припомни в силното си емоционално слово за Апостола кметът Емил Кабаиванов. Не защото през другото време нямаме възможност, но защото на 18 юли е нашият празник. За този ден ние, карловци, се готвим дълго време. Не просто да се съберем на площада и да си облечем новите дрехи, а да се опитаме да се съединим духовно с Апостола, да си говорим отново за неговите завети и да се почувстваме по-чисти и морални, каза още кметът на Карлово.

Левски е един от символите на героизма на нашия народ, посочи в празничното си обръщение към карловци и гостите вицепремиерът Марияна Николова. Левски е човекът, който е част от нашето самочувствие и нашето националното достойнство, каза още Николова.

Кметът Емил Кабаиванов  и вицепремиерът Марияна Николова се включиха в тържеството в Национален музей „Васил Левски“ . В двора пред родната къща на Апостола председателят на фондация „Васил Левски“ проф. Пламен Павлов награди доц. Огняна Маждракова за безценните и прочувания за Апостола. А Златан Тодоров, председател на Карловския комитет „Васил Левски“, награди уредника на музея Виктор Комбов за проучвания за Васил Левски в османските архиви, сред които бе намерен екземпляр от снимка на Левски, по която полицията на османската империя го е издирвала. Награда получи и председателката на комитет „Васил Левски“ в Силистра Цветана Цанова.

По-късно Националният туристически поход „По стъпките на Апостола“ чества своя четвъртвековен юбилей на същото място – в двора пред родната къща на Апостола.

Цветана Георгиева

Кореспондент Карлово екип "регион"

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?