Следвайте ни

Представиха нови свидетелства за обира в Арабаконак

viber icon

Проучването „Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир”  бе представено   днес   в София. То е дело на директора на Националния музей „Васил Левски“ – Карлово Дора Чаушева и уредника в музея Виктор Комбов. Освен авторите в презентацията на книгата участва  и проф. Пламен Митев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Събитието, което  е в навечерието на 19 февруари, когато отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола, бе в галерия „Средец“ на Министерството на културата.

Откритите през 2018 г. документи в Истанбул са общо 16 – 11 на османотурски и 5 на български език. Османотурските документи  представляват част от официална кореспонденция на османските власти в периода от 1/13/ ноември 1872 г. до 2/14/ декември 1872 г., с приложени тези на български език. Отнасят се за следствените действия срещу задържаните до края на октомври 1872 г. участници в обира на турската поща, включително и Димитър Общи, а също и срещу арестуваните впоследствие дейци от революционните комитети в Орхание, Тетевен, Голям извор и Видраре. Новооткритите материали категорично разкриват, че след завръщането си от Орхание в края на м. октомври 1872 г. Мазхар паша създава в София смесена комисия, която разпитва всички задържани. Те съдържат информация за състава, работата на комисията и предприетите действия за залавянето на други българи, свързани с комитетската мрежа, както и за издирването на самия Васил Левски, обясни Дора Чаушева.

От четири десетилетия преподавам и проучвам възрожденската ни история и убедено твърдя, че за да се включат в научно обръщение неизвестни досега документи, свързани с живота и делото на Васил Левски, се изискват късмет, изследователска интуиция и упорита работа, особено когато тези документи са открити в днешните турски архиви, сред огромното по обем и разнообразно по тематичен обхват документално наследство на Османската империя, коментира проф. Пламен Павлов. В този смисъл, свършеното от Виктор Комбов и Дора Чаушева за установяване, дигитализиране и публикуване на непознатите досега архивни материали от Истанбул, заслужава признание и трябва да бъде оценено като безспорен принос за родната историопис, каза още проф. Пламен Митев.

Новоиздирените 12 свидетелства засягат широко дискутираните вече почти век и половина драматични за комитетските дела събития, свързани с обира на турската поща в Арабаконашкия проход, осъществен на 22 септември 1872 г. В тях изследователите ще намерят информация, уточняваща различни детайли от действията на властите за разкриване на извършителите и от поведението на арестуваните българи. Новите документи поставят обаче и нови и то много сериозни въпроси, които ще породят и нови, вероятно още по-разгорещени дебати около неподозирани или неочертавани досега нишки на възможни предателства, които със сигурност улесняват или поне подготвят залавянето на Левски, каза проф. Пламен Митев.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?