Следвайте ни

Предлагат посмъртно високо държавно отличие за Пенка Стоянова

viber icon

Народният представител от Карлово Веска Ненчева  направи предложение в Народното събрание на баскетболната легенда Пенка Стоянова да бъде присъдено посмъртно високо държавно отличие. Предложението на Ненчева е подкрепено и от други народни представители и известни спортни деятели.  То е изпатерно до  Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 44-ото Народно събрание.

„На 21.01.2020 г. Пенка Стоянова, Царицата на баскетбола от Карлово, трябваше да навърши 70 години. Тя си замина от нас преди няколко месеца, но ни остави примера си - да обединява и сплотява, да знаем, че заедно можем да преследваме и постигнем мечтите си. Точно, както правеше тя“, пише в предложението си Веска Ненчева.

Тя пипомня, че Пенка Стоянова бе капитан на националния отбор по баскетбол, който печели два медала от Олимпийски игри – бронзов от Монреал 1976 г. и сребро от Москва 1980 г. Играла е на 8 Европейски първенства, като има сребро от Варна 1972 г. и бронз от Клермон Феран 1976 г. Три пъти е включвана в сборен отбор на Европа. Има три шампионски титли с пловдивския „Марица” и е двукратна финалистка за европейската купа „Ронкети”. В края на спортната си кариера е играла в Италия и е първата баскетболистка, която играе професионално баскетбол.

За хората от Карлово и областта, и за българската баскетболна общност Пенка Стоянова е епоха, Пенка Стоянова е вселена, защото беше голям спортист, голяма родолюбка, голям приятел, голям човек. Ще продължава да е до нас, чрез дъщеря и Теодора и малкия и внук. 

„Всичко това ни дава основание, като народни представители, да поискаме присъждане на посмъртно отличие за високите постижения в спорта на Пенка Стоянова“, обобщена народният представител Веска Ненечва.

В подкрепа на  предложението се приложени  подписи на спортни деятели и хора от гр. Карлово в подкрепа на искането ни. Това са Веска Ненчева, Весела Лечева, Иван Ченчев, Димитър Георгиев, Михаил Христов, Теодора Халачева, Христо Проданов - народни представители от ПГ „БСП за България“. 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?