Следвайте ни

Празникът на розите скара Казанлък и Карлово СНИМКИ

Патентът за марката е на двете общини, заяви пред „Марица“ председателката на Асоциацията „Царици на розата“ Силвия Тодрова

viber icon

Изненадващ удар под кръста срещу  Карлово се опита да нанесе община Казанлък в дните преди най-красивия празник в Розовата долина, който се чества и в двата града.   На сайта на община Казанлък от миналия ден стои събщение, разпространено мигновено и в социалните мрежи, и в десетки медии, че само община Казанлък  единствено притежава патент за провеждането на Празника на Розата и свързаните с маслодайното цвете събития.  

В съобщението се посочва, че марката е регистрирана под номер 133543 на 19 април 2021 година. „Кметът  на Казанлък Галина Стоянова положи дългогодишни усилия да защити репутацията на красивата традиция в Долината на розите и на тракийските царе, с която местните жители тачат обичаите към красивото цвете и природата дълги години“, се казва още в съобщението. „Патентът затвърждава правото на Община Казанлък да организира празничните събития, посветени на обичта към Роза Дамасцена и местния поминък. Празникът на розата пресъздава дългогодишни традиции в региона и принадлежат на институциите на местната власт. Първият Празник на розата в Казанлък е проведен преди повече от век през далечната 1903 година, организиран от местните жители. Той е посветен на красотата на цветето, на младостта и милосърдието. През годините хубавата традиция бързо се развива“ пише буквално в прессъбщението на община Казанлък.

Последва светкавична реакция на Асоциацията „Царици на Розата“ в Карлово, в която членуват бившите носителки на короната от града на Левски.

„С оглед публикувани противоречиви новини и репортажи относно Празника на Розата, ние от Асоциация Царици на Розата, бихме искали да внесем яснота по възникналия казус като преки участници в него, заявиха бившите Царици в своя профил във ФБ.

А пред „Марица“  казусът коментира Силвия Тодорова, председател на Асоциацията „Царици на Розата“ и носилка короната през 2002 г.  Силвия Тодорова  е юрист в София и патентен представител на Община Карлово при регистрацията на марката „Празник на Розата“.   

Става въпрос за съвместен патент на марката „Празника на Розата“, регистриран от община Карлово и община Казанлък, посочи  тя. Работата по този патент продължи от 2014 г. и приключи с издаването на Свидетелство за регистрация на патент, издадено от Патентното ведомство на 19 април 2021 г. Регистрацията, която посочва община Казанлък е същата, която е изписана и в това  свиделство. То  е общо за двете общини  - Карлово и Казанлък, допълни юристката.

Необходимостта  двете общини да регистрират марката „Празник на Розата“ е заради опита на физически лица, а също и на някои юридически, които нямат отношение нито към розобера, нито към провеждането на ритуали и празници, свързани с него, да организират подобни събития.  

След възникнал спор относно правата върху марката „Празник на Розата“ и редица производства пред Патентно ведомство на Република България и Софийски градски съд между двете общини има сключено споразумение от дата 10.12.2020 г. за съвместно притежание на правата на марка рег. № 133543 „Празник на Розата“ – словна, заявена на дата 05.08.2014 г., регистрирана на името на Община Карлово и Община Казанлък на 19.04.2021 г.. Прилагаме свидетелството за регистрация на марката, посочи Силвия Тодорова.

Празникът на Розата в Карлово се провежда за първи път през 1902 г. в чест на цъфналата българска маслодайна роза. Традиционно фестът  се провежда в последната седмица на месец май, когато се извършва розоберът. Празникът редовно се празнува в Розовата долина, с основен център Карлово и Казанлък още след края на Първата световна война, а от 1969 г. има  национално значение и е свързан с организирането на редица други събития – Конкурс „Царица на Розата“, Шествие на Розата и др.

Предстои регистрацията на още една съвместна марка вх. № 138551 „Празник на Розата“,  заявена пред Патентното ведомство на 01.10.2015 г., заяви още Силвия Тодорова. Тя обхваща по-голям обем от събития, стоки, услуги и дейности, свързани с маслодайната роза и нейното честване, уточни тя.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?