Следвайте ни

Правят велотрасе по Подбалканския път София-Карлово

viber icon

Над десет общини в Подбалкана от Карлово до Горна Малина се обединяват около общ проект за изграждане на велотрасе. Вчера кметовете на Карлово, Сопот, Пирдоп, Елин Пелин, Челопеч, Чавдар, Мирково, Горна Малина и още няколко общини се събраха, за да обсъдят първоначалната идея и да набележат първите стъпки към реализирането и, съобщи пред „Марица“ кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Да се изгради велоалея между Карлово и Сопот е отколешно желание на жителите на Карлово и Сопот. Разстоянието от центъра на Вазовия град до Карлово е по-малко оп пет километра, а автомобилният трафик, особено през последните години, е изключително интензивен. Мнозина привърженици на здравословното движение отдавна настояват за алея за велосипедисти. Подобна е ситуацията между Сопот и прилежащото село Анево, както и в другите подбалкански населени места.

Част от общините, които са в средната и западната част на трасето пък са с малък брой население, но с динамично движение между населените места.

Един от вариантите за бъдещото трасе е то да бъде паралелно на Подбалканския път със самостоятелна лента край него.

В община  Карлово, която е най-голяма по територия и с най-дълъг участък от пътя София-Бургас, веротрасето се свързва Клисура-Розино-Кърнаре-Иганово, както и Сопот и Карлово. Експертите от общината обсъждат вариант част от новия път за велосипеди да се отклони от Розино към Слатина, за да се използва от жителите на тези села, които са по-многобройно население.

Очаква се, че освен за местните жители велотрасето ще се хареса и за туризъм, тъй като Подбалканският път е един от най-живописните маршрути у нас. От него се откриват чудни гледки към Стара планина и Средна гора, както и кратки планински маршрути, удобни за колело.

До двадесет дни кметовете на общините се  съберат отново, за да подпишат меморандум, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.След това на базата на този документ ще бъде изготвен проект, с който ще кандидатстват пред Министерството на туризма за финансиране. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?