Следвайте ни

Правителството отпусна 105 000 лева за заслоните край връх Ботев

viber icon

Правителството отпусна 105 хиляди лева за ремонт на три заслона по маршрута Калофер-връх Ботев, както и за изграждане на един нов в по-ниската част на планината. Трансферът е по искане на кмета на подбалканския град Румен Стоянов, отправено към премиера след последният инцидент в Калоферския Балкан, когато преди година там загинаха от измръзване баща  и син от Стара Загора, изгубени в планината.

По време на спасителната акция ми се обади премиерът Бойко Борисов и ме попита каква помощ искаме в този момент от правителството, припомни  Румен Стоянов. Коментирахме възможността трите заслона по туристическия маршрут от Паниците до връх Ботев за бъдат ремонтирани и оборудвани. Това заслоните „Маринка“, Михайлов“ и „Бункера“, уточни Стоянов. 
Толкова поискахте, толкова ви даваме, казал Борисов и допълнил, че ако има нужда правителството ще помогне с още пари.

Доскоро тези обекти се водеха като собственост на телекомуникационната станцията на връх Ботев, наложи се да бъдат прехвърлени на дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и да стартира подготовка, каза още кметът на Калофер.

Новият заслон ще бъде изграден в по-ниската част на планината, а тази и всички станали дейности ще се осъществяват от НП „Централен Балкан“, потвърди директорът на парка Генчо Илиев.

В същото време парковата администрацията ще ремонтира някои от  пътеките и ще поднови туристическата маркировка. Специално внимание ще бъде отделено та Тарзановата пътека от Райските скали до старопланинския първенец. Тя ще бъде укрепена и стоманените въжета подновени.

Туристическия маршрут от Калофер до връх Ботев е един от най-атрактивните за планинарите у нас и от чужбина. Всяка зима обаче планината взема жертви. Затова и градската управа, и парковата дирекция полагат усилия да създадат условия за намаляване на инцидентите.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?