4232

Потомък на голям карловски род направи ценно дарение на музея

Ценно дарение направи на Историческия музей в Карлово  инж. Христо Хаджидимитров, потомък на голям род с близо 300-годишна история, заместник-кмет на Община Карлово през 1991-1995 г. Сред документите и книгите, които дари са Грамота и сребърен медал на Димитър Хаджидимитров от първото Пловдивско промишлено-земеделско изложение през 1892 г. и Манифест от 1915 г. на правителството на Царство България, с който се обявява влизането на страната ни в Първата световна война.

Манифестът е изключително рядка изработка, текстът е изтъкан върху копринен плат, коментира Мария Деянова, директор на Историческия музей в Карлово.

Част от дарението на инж. Христо Хаджидимитров са ценни книги, издадени преди и след Освобождението. -  „Учебник по география“ от 1874 г., „Уроци по землеописание“ от 1865 г., „Новия завет“ издание от 1867 г., „Граматика на турски език“ 1874 г., книгата на Г. Митов „На война с 28-ми пехотен Стремски полк“ с предговор от Иван Вазов, издание от 1918 г.

Особено ценна за музея е книгата на Христаки Павлович „Царственик или история болгарская“ , отпечатана в 1844 г. Това е първото печатно издание на един от вариантите на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски. Книгата е преработка на Паисиевата история, като текстът е преработен и осъвременен.

Инж. Христо Хаджидимитров е потомък на известен стар карловски род. Един от предците му, хаджи Димитър Иванов, е сред инициаторите и дарителите, както  и касиер на комитета за построяване на църквата "Свети Никола" в Карлово, който успял да спаси събраните пари за храма при нападение от турски разбойници, но по-късно отровен за отмъщение.

Дарените на музея книги  и документи  са били притежание на  дядото на инж. Христо Хаджидимитров  Димитър Ив. Хаджидимитров– един от най-изявените карловски търговци и производители на розово масло преди и след Освобождението.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?