2374

Посрещнаха лавандулов July morning с народни песни в полята край Брезово СНИМКИ

Десетки хора, жители и гости на Брезово посрещнаха първото юлско слънце в лавандуловите градини в местността Червените могилки край Зелениково.  Облечени в старинни народни носии, обърнати на изток,  жените от певческите групи на Брезово и Зелениково изпяха обредни песни, посветени на жътвата и полския труд. Лавандуловият  July morning бе в градините на  земеделския производител Стефан Кьосев.

За втора поредна година той ги предоставя за празника.  Началото бе  около 9.30 часа, когато синьото цвете започна да пръска вълшебния си аромат. Тогава  отец  Младен от храма „Свети Димитър“ в Брезово  отслужи молебен за здраве и богата лавандулова жътва.

След това деца и млади жени започвана на късат сините ароматни   стръкчета  и полски цветя и да свиват  красиви  букетчета. Три от участничките в конкурса  спечелиха  награди.

Междувременно професионален  фотограф  запечатваше красивите моменти от посрещането на юлското слънце. След няколко дни снимките ще грейнат в изложба в община Брезово.

Целта на празника е да популяризираме лавандулата като кралица на билките и етеричномаслените  култури, които намират отличен прием в полите на Средна гора около Брезово, разказва Антония Стоянова, началник на отдел „Култура“ в община Брезово.

През последните години насажденията от лавандула стават повече, хората засаждат рози и лавандула с очакване добрата реколта да се отплати за положения труд. Най-много рози и лавандула има около Зелениково , където е  дестилерията на местен предприемач.

В същото време ритуалът July morning  вече не е  само на морския бряг. Хора от различни поколения избират красиви места на планинските върхове или край реките, за да посрещнат юлското утро. Ние избрахме лавандуловите поля, които също са много вдъхновяващи, сподели още Антония Стоянова.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
хахаха

хахаха

01.07.2022 | 13:55

Лавандулов Джулай морнинг? Ах, да ви ... майката продажна!

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?