3906

Послучай 20 години в НАТО: Момичета влязоха в бойна машина пехотата в 61-а Стрямска бригада СНИМКИ

11-годишни момичета влязоха в бойна машина на пехотата и търсиха цели през мерача,  16-годишни девойки и момчета сложиха каски и взеха на прицел цел в небето със зенитно-ракетен комплекс. Десетки ученици от Карлово и Сопот слушаха в захлас за военните мисии на рейнджърите от 61-ва Стрямска бригада. Срещата на учениците с военната професия и мисията на България в отбранителния съюз НАТО стана в деня на отворените врати, който командването на 61-ва Стрямска бригада организира по случай 20 години от приемането на България в Северноатлантическия договор. 

За да запознае младите хора със задачите на най-голямото съединение на Сухопътните войски на България командването на 61-ва Стрямска бригада бе устроило показ на въоръжение, военната техника и бойни машини на плаца.

Първи сутринта там дойдоха членовете на клуб „Родолюбие“ към Средно училище „Христо Проданов“ в Карлово с ръководителката Антоанета Тенева. Момичетата от 4. и 5. Клас се оказаха по-любопитни към желязната мъжка професия от момчетата.

Петокласничката Валентина Терзиева пъргаво превзе бойната машина пехотата.  От височината огледа района, а после сподели, че и е интересно как работи машината, как се използват оръжията. Когато порасна искам да стана полицайка или военна, разказа тя. Родителите и са далече от тези професии, но тя обича математиката и физическото възпитание и намира връзка между тези предмети и професиите на военен и полицай.

Съученичката  и Ивайла също се оказа, че се интересува от военна техника и снаряжение.

Момичетата не правят разлика между танк и бойна машина на пехотата, но са убедени, че с времето ще научат всичко необходимо.

Нели, Александра и Петя влизат почти едновременно в машината, а младши сержант Иван Иванов, който  е мерач на БМП  им показват как да  намерят целта. И на трите им е много забавно.

За ръководителката на клуб „Родолюбие“ Антоанета Тенева срещата с военнослужещите на 61-ва Стрямска бригада не е първата. Офицери и войници посещават всички благотворителни и патриотични прояви на клуба, а Тенева води учениците да се запознаят с историята и сегашната дейност на бригадата.

Преди учениците от СУ „Христо Проданов“ да напуснат плаца, там пристига голяма група от Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот. Момичетата премериха каските, а рейнджър им помогна да ги сложат на главите си. Те се изненадаха от тежестта им.  Няколкото килограма желязо се оказаха почти непосилни на нежните  им рамене.

Когато през 2004 г. България става член на НАТО бойците от 61-ва Стрямска бригада вече са участвали в няколко международни мисии за поддържане на мира. Първите са в Босна и Косово.  В Алианса най-голямото съединение на Сухопътните войски в България има три основни задачи – отбраната на страната, подкрепа на международния мир и сигурност и принос към националната сигурност в мирно време, обясняват на учениците във видео презентация в една от залите на бригадата.  През годините като член на НАТО бойци от 61-ва Стрямска бригада са участвали в мисии в Ирак, Афганистан, Косово.  Подготовката за участие в тях се извършва на учебните полигони на бригада са край Анево, Марино поле и местността Тюлбето край Казанлък и по време на десетки международни учения

През последните години в мирно време формированията на  бригадата помогнаха на населението в наводнените райони в Мездра и карловски села.

Снимки: Цветана Георгиева

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?