46
Следвайте ни

Посланикът на Русия откри паметна плоча на съветски войници, погребани в Баня

viber icon

Жителите на  Баня вече знаят имената на седемте съветски войници, участвали във Втората световна война и погребани в градчето. Те са изписани на плоча, поставена на паметника на воините, издигнат преди десетилетия.

Това са Михаил Кузнецов, Николай Ласковьй, Вячеслав Аляшкевич,  Бичковскьй, Дундуков, Фьодор Сердюк и Иван Хроленок. Те са били сержанти, ефрейтори и редови войници от Трети Украински фронт на Червената армия, били са ранени на територията на днешна Унгария и през 1944-1946 година са се лекували в местната болница в Баня, където са починали. Мъжете са били погребани в Баня, но без да бъдат записани имената им. 

Преди три години тогавашният заместник-кмет на Карлово инж. Стойо Карагенски, кметството в Баня и община Карлово подеха инициатива за издирване имената на съветските войници и се обърнаха за съдействие към посолството на Русия у нас.

Да открие  паметната плоча днес в Баня бе посланичката на Руската федерация у нас Нейно превъзходителство Елена Митрофанова. Тя бе посрещната от кмета на Баня д-р Емил Кабаиванов, кмета на Баня Стамен Гешев и инж. Стойо Карагенски и много граждани.

 

Нашата съвместна работа с кметството на Баня даде резултат, заяви Н. пр. Елеонора Митрофанова. Сега задача ни е да издирим роднините на тези войници, да им кажем къде са костите на техните близки, допълни тях.

Ние ще ги поканим да дойдат тук, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Почитта към седемте съветски воини, погребани в Баня събра около техния паметник десетки граждани от населено място, от Карлово и региона. Да положат цветя дойдоха  Светлана Шаренкова, председател на форума „Русия-България, издателят Иван Гранитски, проф. Бойко Недялков. 

Откриването на паметната плоча и посещението на посланика на Руската федерация у нас събра още  членове на клубовете „Русофили“ в Баня и Карлово, на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и руснаци, живеещи в Карлово.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

България помни

България помни

20.10.2021 | 20:05

Престъпление и наказание Не всички набези на „двойните освободители“ завършват щастливо за извършителите. В своето изследване за облика на червеноармееца на Балканите, историкът Тимофеев пише и за инциденти, приключили твърде зле за мародерите. На 14 септември 1944 г. при грабежи в складовете на пристанище Бургас, тълпа от червеноармейци се натъква на големи количества спирт. Без каквато и да е проверка за годността на плячката, тълпата се нахвърля като обезумяла върху трофейната течност. Резултатът от двудневния запой с метилов алкохол на близо 200 бойци и командири от Червената армия са 42-ма починали и шестима ослепели бойци, а останалите са хоспитализирани с тежки отравяния. Всъщност това са и единствените „герои“, загинали в „двойното“ освобождение на България. Жертвите обаче не са напразни: покрай погребенията е оформено и първото съветско военно гробище на „падналите“ червеноармейци за освобождението на братския български народ от фашизма и капитализма.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?