Следвайте ни

Покривът на фабрика „Евлоги Георгиев“ рухна, отказаха достъп на общината до имота

Поисках съдействието на служебния министър на културата за този имот, заяви кметът Емил Кабаиванов

viber icon

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов е уведомил служебния министър на културата за всички действия на общината относно сградата на бившата фабрика „Евлоги Георгиев“, както и за състоянието на този имот към момента, заяви самият той пред "Марица". Преди време администрацията  поиска от Министерството на културата ценната сграда заедно с така наречената вила на Евлоги Георгиев, дарени на Карлово през 1891 година, да бъдат обявени за паметник на културата от национално значение. Поисках съдействие от служебния министър на културата за ускоряване на тази процедура, каза още Кабаиванов. Освен това с второ писмо той е информирал министъра, че покривът на бившата фабрика е увреден от последните дъждове и се нуждае от авариен ремонт.

Срутването на част от сградата, която е основната част от най-голямото дарение на Евлоги Георгиев на родния му град, предизвика остра реакция на гражданите в социалните мрежи. А кметът Кабаиванов спешно назначи комисия, която да опише състоянието на обекта. На базата на доклада на комисията общината ще възложи  на проектант да бъде изготвен проект за аварийно укрепване на сградата.

Както е известно, бившата фабрика „Евлоги Георгиев“ е собственост на дружеството „Пирин пласт“, представлявано от Димо Тадаръков. Пряко отношение към имота обаче има и  неговият брат известният професор от УНСС Димитър Тадаръков, чието дружество „Буллизинг“ първоначално придоби имота. 

На въпрос на „Марица“ за намеренията на собствениците спрямо уникалната сграда, проф. Димитър Тадаръков отговори, че не може да предприеме действия по укрепването защото имотът е в особен казус – сградата е паметник на културата от местно значение от 1986 г.  и по нея не можели да се предприемат действия без съгласието на Министерството на културата. От друга страна  фирмата „Пирин пласт“ като собственик на имота плаща данъци на общината, а по закон тези данъци не са  дължими, тъй като сградата е паметник на културата, обясни професорът.

Той припомни, че още преди осем години е предложил на тогавашното ръководството на общината двамата с брат му Димо Тадаръков да дарят на Карлово 50 процента от имота, а  другите 50 процента да бъдат изплатени на собствениците като евентуалната сделка може да бъде и обезщетение със земя. Стойността на имота ще бъде определена от лицензиран оценител, заяви проф. Тадаръков. Никой обаче не обърна внимание на моето предложение, каза той.

Не мога да обсъждам такова предложение, заяви кметът на Карлово. Сградата е дарена на Карлово и на неговите гражданите от изключителния родолюбец и дарител Евлоги Георгиев, за да осигури поминък на местните жители. Допустимо ли е днес това да дарение да бъде откупувано с данъците на карловци, допустимо ли и морално ли е гражданите да плащат за нещо, което им принадлежи исторически, допълни Кабаиванов.

Днес стана ясно, че собственикът на имота „Пиринпласт“ АД е отказал достъп на общината, за да предприеме действия по нейното обезопасяване и запазване.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?