Следвайте ни

Показват расото и пушката на Левски в Радиното училище

viber icon

Дяконските одежди на Васил Левски ще бъдат показани на специална изложба в Радиното училище в Сопот.  Те ще бъдат пренесени от църквата към манастира „Свети Спас“ край града в стъклената витрина, в която се пазят от десетилетия. Експозицията се открива днес в чест на 169 години от рождението на Иван Вазов. В нея е включена  и пушката на Апостола.

 Дрехите, с които дякон Игнатий е служил в Сопот, оцелели като по чудо и били съхранени над 160 години. Те се пазят в църквата на манастира „Свети Спас“. В тази обител се  е замонашил Васил Иванов Кунчев, той е приел името Игнатий и служил като дякон. Църковните одежди са дяконски  стихар и орар, те са изработени през първата половина на 19. вeк в Русия и са подарени на манастира от руски монаси и поклонници, които отсядат в обителта на път за Света гора.

Манастирът е опожарен от турците по време на Страшното през 1877 година,  но олтарът на църквата, където са били одеждите, не е засегнат. След възстановяването му той става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му.

Орарът е дарен на музея от семейството на Димитър Топлийски от София през 1985 година. Дълъг е 4,30 метра, широк е 10,5 см. Одеждата е била даденакато депозит на дядото на дарителя, който притежавал църковен магазин в София през 1926 година от Ботевия четник Димитър Тодоров-Димитрото. Историци и общественици влязоха в спор дали това наистина са църковните дрехи на Дякон Игнатий - Васил Левски. Със сигурност никой не може да каже дали това е  така, или не,  но е категорично ясно, че е руска и стара църковна дреха, която са носили дяконите,  това се вижда и от твърде характерната орнаментика. Така че има основание да се предположи, че това е така, твърдят  служители на Бога. Въпрос на вяра е, смятат свещенослужители.

Редом с дяконските одежди ще бъде показана и пушка, за която се смята, че е принадлежала на революционера Васил Левски. Тя е собственост на колекционера на старинно оръжие Георги Маринов от София, член на Национален съюз „Единение“. Той наследил пушката от своята прабаба, която му заръчала да я пазят, защото това е пушка с история.

В Радиното училище, заедно с пушката на Васил Левски, Георги Маринов ще покаже още около 300 експоната - пушки от различни марки, револвери и други оръжия, използвани в национално-освободителите борби и през войните от 20-и век.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?