46

Подписка спря сечта на букови гори във вододайната зона на Розовец

Изпълнителната агенция по горите ще подкрепи искането на жителите на Розовец да не се допускат възстановителни сечи във вододайните зони на горите. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" и бивш директор на агенцията по горите  Александър Дунчев в профила си във ФБ след проверка в горите край Розовец в района хижа „Братан“. Срещу изсичането на вековна букова гора във вододайната зона на Розовец, продължаващо 8-9 години,  изригна цялото местното население. Вече липсват 50 на сто от буковата гора. Зеленото богатство на Розовец е над язовира край селото и  пази водите на Средна гора от изчезване, а зоната от засушаване. През последните години обаче селото страда от липса на питейна вода. Според инициативния комитет, потърсил мнението на експерти, причината е изсичането на буковите гори във вододайната зона.

Със своята подписка, организирана от инициативен комитет начело с Георги Жулев, розовчани настояват да бъдат спрени тези сечи, да се запазят буковите гори, за да не се  превърне района в безводна пустиня. Като местна власт подкрепихме искането на жителите на Розовец, защото това е нашето призвание - да се грижим за добруването на хората на общината, заяви заместник-кметът на община Брезово Петър Петров.

През последните 10 години под натиска на дървената мафия са задействани сечи в почти цялата зона. Посетихме много отдели, където над 50% от вековната гора е била изсечена преди 8-9 години, коментира шефът на ИА по горите Александър Дунчев. На голите поляни наистина има отделни букови фиданки, на които обаче ще има трябват поне 100 г., за да възстановят вододайните функции на вековната гора. И по-страшното – дори в тези силно изредени стари гори са планирани нови сечи с интензивност 20-25% ,  и то „възобновителни“, които не са допустими съгласно Наредба №3 от 2000 г. за СОЗ и съгласно ограниченията в заповедта на Басейновата дирекция за санитарно-охранителната зона на с. Розовец. Важно е с колегите в Народното събрание да подкрепим искането на жителите на село Розовец в горите на вододайната им зона, посочва още Дунчев.

Жителите на Розовец настояват за промени в Закона за горите. Те искат в него да бъде записано, че  не се допускат „възобновителни сечи“, а отгледните сечи в млади гори да бъдат сведени до 5% интензивност.  Другите важни искания са да не се прокарват нови горски пътища, да бъдат защитени горите на възраст над 100 г. по силата на горската сертификация по FSC като „гори във фаза на старост“ или по силата на Заповед №РД49-196/21.05.2021 г. на служебния земеделски министър проф. Хр. Бозуков, изискваща 30% от планирания дърводобив в горите над 100 г. да отпада ежегодно.

Защитата на вековните гори (запазени в България в повечето вододайни зони) е един от приоритетите в европейската Зелена сделка и европейските стратегии за биоразнообразието и за горите, припомня депутатът и бивш  изпълнителен директор на ИА по горите.

Разберете, повечето колеги лесовъди са пазили тези гори и нямат никакво желание да се водят сечи в тях. И ако трябва да търсим отговорност от някой за унищожаването на горите във вододайните зони и за пресъхването на чешмите ви,  това са политиците и обслужващите ги монополи, пише на страницата си във ФБ бившият шеф на ИА по горите.

След проверката на място и заради очакваната промяна на Закона за горите в момента сечите на буковите гори край Розовец са преустановени за срок от една година, научи „Марица“.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?