Следвайте ни

Подновяват археологическите разкопки на Златния град край Карлово

viber icon

Министерството на културата даде разрешение на доц. д-р Костадин Кисьов да извърши тази година археологически проучвания на Тракийския селищен център, съществувал през  V преди Христа. Документът важи до края на 2021 г., а проучването ще се извърши чрез редовни археологически разкопки. Целта на тазгодишната експедиция е  да се уточнят границите на проучваното селище, както и да се направи по-точна датировка на обекта и намерените там артефакти. Това съобщи за „Марица“  зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, който подписа разрешителното. 

Директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов е  научен ръководител на обекта край село Васил Левски . Той откри тракийското селище там в началото на 90-те години. А миналата година бе направено геофизическо проучване на терена.

Както „Марица“ писа, Тракийският селищен център от V век преди Христа е един от най-интересните обекти от тази епоха, който се проучва у нас. Смята се, че това е един от най-ранните градове и че той  е бил столица на тракийски владетел. 

В предишни археологически проучвания бяха разкрити основите на сгради. Две от тях са особено впечатляващи – за едната се предполага, че е била храм, а другата – резиденция на тракийски цар. Селището е имало и развит търговски център, за което говорят откритите артефакти.

По време на разкопките археолозите намериха керемидите, с които са били покрити храмът и резиденцията. Те са луксозни – с големи размери и намазани с лаково покритие - така нареченото котешко злато. От това покритие керемидите блестели като златни и се виждали чак от Филипопол. Веднага  след това открие обектът стана известен като Златния град на древните траки.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?