Следвайте ни

Подбалканът изригна отново срещу нередовните рейсове

viber icon

Проблемът с обществените превози на пътници в Карловско избухна с нова сила след като само преди десетина  дни той бе туширан с нови договорки между община Карлово и“ Хеброс бус“ -  единствената останала фирма в региона, която продължава да вози пътници  по общинската транспортна схема. Тогава кметовете на населените места писаха на кмета  на общината и на областния управител.

Сега мрежата прегря от коментари и примери за липса на превоз по цялата територия на общината.

„Г-н Кабаиванов, как смятате на решите крещящия проблем с транспорта в общината“, пише  Силвия Стайкова, а откритото писмо е последвано от десетки граждани. Автобусите по линия Карлово-Калофер са нередовни и в окаяно състояние, а в почивните дни липсват, допълва Силвия  и дава конкретни примери.

На 11.10.20 г. автобус в 7.30 ч. Карлово-Калофер липсва. В 8.30 ч. Калофер-Карлово не дойде. Служителката на автогарата ми заяви да се обадя в „Хеброс бус“. Аз запознах дежурния в общината, който обеща да уведоми за проблема. В почивните дни има хора, които работят в общински и други предприятия. На 5.10.20 г. автобусът от Калофер в 16.15 ч. аварира в Куртово, пътниците трябваше да търсят частен превоз, за да стигна живи и здрави да работните си места или до дома си. Последния автоус до с. Анево е спрян, защото курсът е непечеливш“, посочва Силвия Стайкова.

Докога ще я караме така?“, недоволства жената.

Атанаска Петрова от Карлово алармира за аналогична ситуация по вътрешно градските линии и също дава конкретни примери.

През последните три години ситуацията с обществения пътнически превоз в община Карлово е плачевна. Собствениците на транспортните фирми твърдят, че работят на загуба, не са в състояние да субсидират обществения превоз и затова отказват да извършват обществен превоз на пътници. Общината договори линиите почти по всички линии да се изпълняват от „Хеброс бус“. Фирмата обаче няма достатъчно шофьори и се обърна към кметовете на селата да помогнат с осигуряването на кадри. Местните управници вдигат рамене – няма шофьори без работа в техните населени места.

Проведохме няколко срещи с всички превозвачи. На косъм бе осигуряването на   ученическия транспорт, признава кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Общината няма средства да дофинансира пътническите превози. Много пъти, и то с цялата му острота,  въпросът е поставян и в Министерството на транспорта, и в Националното сдружение на общините, коментира още  кметът на Карлово. Последните 15 години  данъците бяха 100 процента централизирани в държавния бюджет и  общините нямаме никакъв, ама никакъв ресурс  да финансираме такива дейности. Вариантите са два – държавата  да увеличат с 30-40 процента субсидията и ние да я дадем на превозвачите, или да ни остави 20 процента от данъците.  Общините нямаме абсолютно никаква вина за проблемите с автобусните превози, а за съжаление нямаме и възможност, категоричен е кметът на най-голямата община в Пловдивска област.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

граждански

граждански

13.10.2020 | 08:03

ха ти да видиш няма еесурс ,как така почти с 50% вдигнаха данъците в общината нямат наяждане властващите

Отговори
0 0
Стански

Стански

12.10.2020 | 22:40

Защо ми изтрихте коментара.Нямаше нищо нецензорно.

Отговори
0 1
Стански

Стански

12.10.2020 | 22:33

Като избирахте този тъпан за кмет, мислете ли.Напълни общината с толупи.Попитаите го каква заплата му плащате за некадърното управление.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?