71
Следвайте ни

Подбалкана почете Деня на независимостта в средногорското село Климент СНИМКА

viber icon

Рецитал на децата от карловското село Климент, посветен на  героите, извоювали свободата и независимостта  на селото и България развълнуваха стотици жители и гости на тържество миналата вечер.  Проявата бе посветена на 445 години от основаването на Климент и 113 години от обявяване на независимостта на България. По традиция, родена преди 15 години, всеки път в навечерието на 22 септември  община Карлово чества официално Деня на независимостта в Климент.

Тогава се припомнят събитията от 1908 година, станали във Велико Търново и манифестът на княз Фердинанд за обявяване на независимостта на България, както и героите на селото, загинали за свободата на родното място и на родината. За Климент по време на Страшното в Руско-турската освободителна война, през Балканските войни, Първата и Втората световна война са загинали 73-ма мъже и една девойка, каза  кметът на Климент Мано Манов.

За да се случи Независимостта, са били необходими умни хора на кормилото на българската държава, припомни кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Те са мислили най-вече за България и по-малко за себе си. И това е важният извод в навечерието на празника. Тези хора правят възможно на 22 септември 1908 година в знаковата църква „Свети 40 мъченици“ да бъде прочетен манифестът от княз Фердинанд и целият свят да научи, че България обявява своята независимост", посочи още  Емил Кабаиванов.

С падане на колене бе почетена паметта на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България. Пред паметника на климентци, загинали през Страшното, Балканската, Първата и Втората световни войни, бяха положени венци и цветя.

Празничната програма, завършила със заря, бе организирана съобразно действащите противоепидемични мерки.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?