2374

"Подари от сърце": Карловчани организираха базар на съкровища без пари

Сдружение „Млади, активни, креативни“ осмисли почивните дни на жителите на няколко населени места в Община Карлово като организира базари за подаряване на вещи. Базарите се организират по Проект „Еко герои в действие“, финансиран от „Виваком грант“. Целта на инициативата е да се насърчи Кръговата икономика и да се намали безразборното потребление на вещи, което води до прекомерно увеличаване на производства и отпадъците.

По-разумното използване на суровини може да помогне в борбата срещу промените в климата. Изчислено е, че през 2015 г. световната текстилна и шивашка промишленост е използвала 79 млрд. куб. м. вода, а през 2017 г. нуждите на цялата икономика на ЕС са възлизали на 266 млрд.куб.м. За да се направи само една памучна тениска, са необходими около 2700 л. прясна вода–това е количеството питейна вода, което човек потребява за две години и половина. Текстилното производство е причина за около 20% от замърсяването на прясната вода вследствие на продукти за боядисване на платовете. Използването на пластмасови изделия и не рециклирането им води до натрупването на купища неразградими отпадъци.

На тези базари се предлагаха за замяна интересни използвани вещи – дрехи, книжки, играчки, сувенири.  Нищо не се продаваше срещу пари, а се подаряваше от сърце. „Съкровищата“, които всеки от присъстващите откри, предизвикаха много усмивки и добро настроение.

Така със сигурност удължихме жизнения цикъл на много продукти, които са ни омръзнали и не желаем да носим и използваме повече, и намалихме безразборното потребление и отпадъците, пишат  организаторите.

Предстои организирането на  още „Базари за намиране на съкровища“, модни ревюта и изненади. За повече информация, следете сайта на сдружението тук.

Проектът „Еко герои в действие“ се осъществява с финансовата подкрепа на „Виваком грант“. Сдружение „Млади, активни, креативни“ е сред 13-те финалисти, които бяха отличени сред 270 проекта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?