Следвайте ни

Почитатели на рейв културата с уникална акция край Мраморното езеро ВИДЕО

Ентусиастите събраха 30 чувала с битови отпадъци от района на някогашната каменна кариера

viber icon

Уникална акция на млади хора, влюбени в природата и електронната музика превърна Мраморното езеро край Брезово в приказна гледка. Близо 70 човека от Пловдив и София прекараха уикенда на поляната край синьо-зелената вода, събрана в мраморните скали на изоставената кариера, за да почистят района от битовите отпадъци, оставени там от хилядите туристи, които идват тук, уж да се любуват на удивителната гледка, но оставят след себе си купища боклуци.

Инициативата за почистването на района около Мраморното езеро е на  фондация  „Rave together“ и Борислав Иванов от Пловдив, инициатор за нейното създаване. Организацията събира млади хора, които харесват Rave културата, събират се да слушат електронна музика и стартират събития за нейното представяне в страната и в чужбина. Членове на фондацията и участници в акцията край Мраморното езеро този уикенд бяха хора от артистичния свят – диджеи, музиканти, продуценти -  Peter Pavlov, YTRID, Mokushi,  CANDELITTA a.k.a. Psyritual, Slimec,  организацията Diving Magic theory, DJ Xtra Mandess , Cue Rental. Всеки от тях доведе по няколко свои близки приятели и роднини. Ентусиастите направиха сцена, от която да представят музиката, но посветиха  и много часове на събирането на боклуци. 

Освен че обичаме електронната музика и Rave културата като цяло, ние сме влюбени в природата, разказа пред екип на „Марица“ Борислав Иванов. Учредихме  Rave together foundation, за да можем да организираме  благотворителни събития – събираме боклуци, чистим замърсени терени и едновременно представяме Rave културата, обясни той. Първата инициатива на  фондацията бе да изберем една любима за нас локация. В случая тя  е Мраморното езеро. Това е бивша мраморна кариера, изоставена с времето, която се пълни с вода -  едно уникално място за излет, за прекарване на времето сред природата, разказва Борислав.  Аз съм от  Пловдив, а Мраморното езеро е близо до града и доста пъти съм идвал тук. И съм забелязал как през различните сезони гледка е различна – разкрива цялата си прелест. Но посетителите  оставят адски много боклук. И с всяка изминала година виждаме, че дори да се опитваме да го почистим, боклукът  става все повече“, обяснява младият мъж.

Борислав Иванов е на 30 години, водопроводчик по професия, от десетина години живее и работи в Лондон. Там се запалил по електронната музика, намерил много приятели и съмишленици както българи, така и млади хора от други държави. До преди пандемията заедно обикаляли Острова и Европа, за да посещават събития и концерти. Понеже от публика Борислав станал и организатор на такива събития, решил, че това е неговата професия и се записал да учи мениджмънт в Лондон. Заради ковид-19 обучението е онлайн и той учи и полага изпитите от Пловдив. Следването му ще продължи с по-висока степен на обучение.

Този уикенд Борислав и приятелите му събраха от района на Мраморното езеро 30 чувала с отпадъци. Понеже са запалени и по кампанията „Капачки за бъдеще“,  участниците в акцията отделиха капачките от пластмасовите бутилки в отделен пакет.

Екипът на „Rave together foundation“  вече подготвя следващата инициатива. Младите хора имат желание да почистят остров Адата в река Марица в Пловдив. Това е едно от най-замърсените места, които познавам, споделя Борислав. Той изпитва известно притеснение, затова, че част от острова е частна собственост, а другата държавна и може да се наложи да искат разрешение и от двете страни за провеждане на  благотворителното събитие. В същото време Борислав вярва, че безвъзмездното почистване на острова, съчетано с представяне на електронна музика, може да привлече много хора, които ратуват и се борят за чиста природа.

Междувременно „Rave together“ търси контакти и с фондация „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“ за реализиране на съвместни културни проекти, съчетани с опазване на природата.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Антон Боянов

Антон Боянов

06.06.2021 | 09:46

Поздравления!

Отговори
0 0
Константин Враджалиев

Константин Враджалиев

11.05.2021 | 08:37

Поздравления и респект към всички тези млади хора, милеещи за чудесната ни природа и даващи ни пример за поведение!

Отговори
6 0
Борислав Иванов

Борислав Иванов

11.05.2021 | 10:22

Надяваме се това да бъде пример , за това , че има цяло едно ново поколение , малко диво , лудо , но с добро и чисто сърце. Често пъти сме оставали криворазбрани и сме твърдо решени да променим общоприетото мнение за нашето общество. Благодарим. Огромна чест и почитания за хората , участвали в този проект , както и за всетник Марица , че отразиха това събитие.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?