3906

Почит към Левски в Карлово: Десетокласник направи лъвски скок в традиционното състезание

Стотици деца и ученици от Карлово показаха, че носят в сърцата си Васил Левски, познават живота му и идеите му и искат да обичат България като него, да припознават черти от характера му в близките си хора и в себе си.  Техните изяви бяха в памет на Апостола по случай 151 години от гибелта му, а вчера и днес бе тяхната кулминация.

В чест на Левски десетокласникът Александър Цветков от училището с името на Апостола направи лъвски скок в традиционното състезание между учениците от карловските училища Той скочи 2.95 м и е готов да подобри рекорда на града за следващия 19 февруари. Винаги съм се възхищавал на този лъвски скок, който е дал името на Васил Иван Кунчев, затова искам да го почета по този начин, призна пред медиите младежът.

Днес 12-токласничката Михаела Люртова от същото училище прочете своето есе на тема „Моят Левски“  на площада пред стотици карловци и думите и оставиха без дъх присъстващите. Нейните размисли за Апостола започват винаги с представата и за снежен и студен февруарски ден по  калдъръмените улички  Карлово, от тихото пространство на храма „Света Богородица“, където е звучал неговия глас, и отново се връщат в пламъка на свещта, с която го почитаме. Но неговия характер, любовта към родината и високият му морал е това, което пленява сърцето ми, признава е Михаела.

Гласът на Карлово и на България Дани Илиева, също ученичка в 12. клас омагьоса гражданите, дошли да почетат в Апостола в родата му къща. Тя запя куплет от песента, която Левски посветил на майка си и която обичал да пее: „Искам,, мамо да те видя,  и вси мили у дома, но знамето не ме оставя.“ Дани, която е сред отличниците на СУ „Васил Левски“, една от финалистите в „Гласът на България“ и активистка в десетки обществени изяви, сподели в своето есе за Апостола: „Растях с песните за Левски, а в мен растеше любовта ми към него.“

За своя отличен успех и активни обществени изяви Дани Илиева получи наградата на Карловския комитет „Васил Левски“, която и бе връчена в родния дом на Апостола на официално тържество.

В стихове, песни и рисунки, в рецитали и спектакъл на сцената карловските деца показаха, че знаят за Апостола. „Важни са делата ни, не думите, които ще кажем за себе си“, заявиха и Михаела Люртова и Дани Илиева.

 

Хиляди карловци, жители на Подбалкана и страната почетоха паметта на Апостола в Карлово вчера и днес.

„Биографите на Левски и българската историческа наука още от края на 19 век искат да навлязат дълбоко в неговия характер, да разберат защо това е личността, която е пример за поколенията“, каза в официалното си слово за Апостола кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. „В  ранното утро на 6 февруари на черното бесило увисва синът на Карлово, синът на България. На 33 години! Каква крехка възраст! А всъщност какъв гений на националната революция, кумир на всички поколения от тогава и до днес, убеден съм и след нас“, отбеляза   на възпоминателната церемония на 18 февруари д-р Кабаиванов.

„Левски е събирателен образ на духовник, на учител на водач, на революционер, на будител, на хуманист, припомни на същата проява председателят на Народно събрание  Росен Желязков.

Снощи пищна заря в чест на Апостола озари небето на Карлово.

Днес паметникът му бе отрупан с венци и цветя – от президента на република България Румен Радев, от най-високите държавни институции, от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. С гирлянд на славата своята признателност към Васил Левски изразиха  днес и учениците от училището, което носи неговото име в Карлово.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?