71

По случай празника на Карлово: Представят шедьоври на Никола Танев

Картини на големия български живописец Никола Танев, станал известен в Европа и по света с  пейзажите на слънчево Карлово, представя Художествената галерия в Карлово.  Творбите са от фонда на галерията, те са 16 на брой, сред тях има  рисунки  смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията  е под наслов „С четка и палитра в Карлово“  и ще бъде открита тази вечер, 11 юли, в 17:30 часа. Тя ще остане в залата за разглеждане до 25 юли.

 Никола Танев /5.12.1890 – 24.07.1962/ открива Карлово и Сопот като любими места за рисуване през 20-те години на миналия век. Влюбва се в  калдаръмените улички с характерните къщи, в слънчевите дворове с лозници и саксии с мушкато. Един от тях - Белия двор, го прави прочут в Скандинавия, Германия и Франция и завинаги става символ на връзката му с Карлово.

Още една съдбовна връзка има с Карлово майстора на пейзажа. В Старо Карлово, в къщата на Брайко Хаджигенов и съседната Хадживълковата или Александровата, започва романа му с Валентина Чемширова, внучка на апостола на Априлското въстание Стоян Заимов и племенница на ген. Владимир Заимов, женен за внучката на възрожденеца поп Брайко Хаджигенов Ана. 

Няколко години поред през лятото Валентина идва в Карлово при своите родственици, а Танев да рисува. Така започва една от най-вълнуващите любовни истории в онези години.

Никола Танев e учил живопис в Парижката академия за декоративни изкуства при проф. Пол Реноар и проф. Манжан, за кратко е ученик и на Клод Моне. Пътува и представя картините си в Германия, Италия, Швеция, Чехословакия, Полша. Важно място в творчеството му заемат пейзажите от Карлово, които започва да рисува през 1927 година. Създава и редица натюрморти и голи тела.

В момента Никола Танев е един от петимата най-скъпи български художници.

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 6 оценки
3.8/5 от 6 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?