1939
Следвайте ни

Пловдивски графитъри изобразиха Вазов и неговите братя в Сопот

Върху фасадите на жилищни блокове

viber icon

Предстои и монументалният лик на майката Съба Вазова да посреща туристи в подбалканския град

 Портрети на Иван Вазов и неговите братя генералите Георги и Владимир Вазови, изрисувани върху фасадите на санирани жилищни блокове в Сопот, станаха хит в социалните мрежи. Фотографии на внушителните изображения се завъртяха отново пет години след като бе реализиран мащабен проект за обновяване на сградите в ЖК „Сарая“ и в село Анево. Публикациите се споделяха от хиляди родолюбиви българи.

В истинска сензация във Фейсбук в последните дни се превърна огромен портрет на Иван Вазов, пресъздаден по картината на художника Васил Стоилов. На него Патриархът на българската литература е изобразен на фона на Народния театър в София. Той държи в лявата си ръка шапка, през лакътя е преметнал балтон и бастун.  Оригиналът на тази картина се намира в Народния театър.

Портретите с ликовете на Иван Вазов  и неговите братя са специално място, което жителите на  Сопот и туристите  посещават, за да си направят впечатляващи снимки и видеа.

Идеята народният поет да бъде изрисуван на стената на най-високия жилищен блок, както и на целия проект за изобразяване на генералите Георги и Владимир Вазови върху жилищните фасади  е на кмета на общината Деян Дойнов. "Искаме и гостите на града при всяко посещение да си спомнят за Патриарха на българската литература, за поета, възпял победите и тъгите на България, както и за прочутите генерали от Вазовия род", казват местните.

Графитът, на който Иван Вазов е на фона на Народния театър, е нарисуван от известни пловдивски художници, майстори на уличното изкуство. Използвана е специална техника и дълготрайни холандски бои, които ще запазят изображението в добро състояние дълги години.

Заедно със санирането на седем жилищни блока в община Сопот бе реализиран  и проектът, посветен на Вазовия род.

Изображение на Иван Вазов в цял ръст посреща и идващите по подбалканския път от София. Той е на входа на Анево. Над фигурата на народния поет е изписан неговият стих от епопеята на “Шипка“:„И днес йощ Балканът, щом буря захваща…“.

Внушителни потрети на генералите Георги и Владимир Вазови красят два жилищни блока в източната част на града.

Предстои скоро на стената на седмия саниран жилищен блок да се появи ликът на Съба Вазова, стожера на Вазовия род, дал на България знаменити личности, строители на следосвобожденска България, заяви пред „Марица“ кметът на Сопот Деян Дойнов. 

 

Старо Железаре и Брестовица станаха артгалерии на открито

Дори бабите от с. Старо Железаре дават с охота дуварите на 
къщите си за изрисуване

Графитите по огради и дувари из селата до Пловдив вече са хит за туристите. Собствениците с охота предлагат зидовете на къщите си на художници, за да ги изрисуват. Така Брестовица и Старо Железаре се превърнаха в артгалерии на открито. Първи бе проектът на артиста Венцислав Пирянков. Художникът живее и работи в Полша, а в Старо Железаре е фамилната му къща. 

Творбите му се появиха през 2015 година, а идеята бе да се използва селото като бяло платно, което да се насели с произведения на изкуството. 

Пирянков заедно със съпругата си Катаржина и част от учениците им по изобразително изкуство изрисуваха зидовете на цялото село. Сред най-известните портрети са тези на Фидел Кастро, Индира Ганди, Ангела Меркел, лейди Даяна, Барак Обама, кралица Елизабет, Бриджит Бардо. Там са и  Григор Вачков, Че Гевара, патриарх Кирил, шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум от Дубай, цар Борис Трети, Сталин.

Художникът Стойко Гагъмов се зае да украси сивите огради на къщи и постройки в пловдивското село Брестовица

Художникът Стойко Гагъмов пък се зае да украси сивите огради на къщи и пристройки в пловдивското село Брестовица. Това стана малко след като той се засели там. Инициативата му запали местните и те се надпреварваха да предоставят дуварите на къщите си за изрисуване. Местните дори поставиха касички в магазините и започнаха да събират пари за боите на художника.

След среща с кмета на селото плановете бяха да се преобрази главната ул. "Васил Левски" в своеобразна галерия.

Вече е изрисувана фасадата на параклиса „Св. Мина” в Брестовица. Дъждовете не попречиха на талантливия художник да оживи скучната фасада до читалището с ликовете на Левски, Ботев, Вазов и Джон Атанасов. До тях е и този на световноизвестния инженер Петър Петров. Малцина знаят, че изобретателят на първия цифров ръчен часовник, наречен "Пулсар", е роден в Брестовица. 

На една от оградите в селото бе изрисуван образът на легендата в българското кино Стефан Данаилов. Изображението на големия актьор е много сполучливо, а жителите на Брестовица са изключително благодарни на майстора на четката. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?