Следвайте ни

Пловдивски архитекти дариха проект за фабриката на Дарителя

viber icon

130-годишната сграда е завещана на Карлово от Евлоги Георгиев, а Димитър Ахрянов и Христо Пелтеков се заеха да я възстановят.

 

 

Архитектите от Пловдив Димитър Ахрянов и Христо Пелтеков даряват на община Карлово своя проект „Вълненотекстилна фабрика „Евлоги Георгиев“. Той  е тяхната дипломна работа от осмото издание на курса по опазване на недвижимо културно наследство в Екол Де Шайо /Ecole de Chaillot/ - Париж, оценен като едни от най-добрите.

Проектът проследява историята на фабриката и предлага съвременно развитие на сградите.   

Фабриката, един от най-ценните обекти в Карлово, е на 130 години. Приема се като една от емблемите на града. Детайлното прочуване от двамата архитекти продължило девет месеца и разкрива неподозирани тайни за  нейното строителството и от живота през годините. Ахрянов и Пелтеков откриват непубликувани снимки в Държавен архив, търсят аналогични обекти в Европа, за да „възстановят“ липсващи периоди. Откриват невидими на пръв поглед конструктивни решения и оригинални декоративни елементи, които правят този обект уникален. В същото време изоставена от 30 години сградата се руши.

Архитектите представиха своя проект пред карловската общественост и го даряват на общината, за да бъде полезен в инициативите на местната власт - да върне фабриката на града и да издейства за нея от Министерството на културата статут на паметник на културата от национално значение.

Братята Евлоги и Христо Георгиеви са родени в Карлово в началото на ХІХ век. Установени в Румъния, участват в търговската фирма на вуйчовците си Никола и Христо Пулиеви. Те увеличават многократно нейните капитали, създават собствена банкерска къща и се превръщат в едни от най-забележителните български предприемачи. „Пулиеви-Георгиеви” е най-голямата българска търговска фирма през Възраждането с кантори в Галац, Букурещ и Браила и мрежа от търговци и агенти във Франция, Англия, Италия. Подкрепят с материални средства училища, читалища, църкви, редица дружества и обществени организации.

Фабриката за вълнени изделия в Карлово е най-голямата дарителска проява. Евлоги Георгиев я дарява на Карловската община, като приходите от нея да се ползват за нуждите на учебното дело и болницата в града. С ръководството и организирането на работата по строежа на фабриката е натоварен Иван Ев. Гешов. Той закупува мястото в Карлово и пътува до Лондон, за да поръча нужните машини. Строежът е поверен на английския архитект Крес.

Полагането на основния камък се извършва на 10 април 1890 г. За по-малко от година фабриката за вълнени изделия е построена. Тя е изключителна по архитектура и конструкция сграда с надпис на фронтона:

На Първото българско изложение в Пловдив фабриката вече е завършена и пусната в действие, излага вълнени прежди и вълнени тъкани.

Сега фабриката е частна собственост, а местната власт полага огромни усилия да я върне на града.

През годините фабриката е била преустроявана и модернизирана няколко пъти в съответствие с развитието на техниката, а това е заличило почти изцяло началото.

Точно този етап ни липсваше, обяснява арх. Ахранянов. Докато проучвахме фабриката, открихме много малко следи за това как точно са действали машините. За да си представим как са работили, търсихме много информация в архивите. Така намерихме гравюра на английска фабрика от онова време, чиито станове са били задвижвани от водна сила, така както е действала и фабриката на Евлоги Георгиев.

През 1926 година в непосредствена близост до фабриката, на водопад Сучурум, е била построена ВЕЦ „Васил Левски“.

През годините след 1990 фабриката е изоставена и започва да се поврежда и руши, малко по-късно при приватизацията на предприятието „Карловска коприна“ тя преминава в частни ръце.

Целта на този проект е да предложи визия да възстановяване и съхраняване на сградите, както и за придаване на съвременни обществени функции.  По този начин ще бъде уважена волята на дарителя Евлоги Георгиев, въздигнал тази фабрика в полза на родния си град, смятат архитектите Ахрянов и Пелтеков.

 

Възстановяват по шаблони

Проектът за консервация и реставрация предвижда съхраняване на автентичността на сградите и на пластичната декорация. Липсващите декорации /дървени и тухлени/ се възстановяват по шаблони, направени от оригиналите. Алейните настилки ще бъдат трошенокаменни с посипка и каменни плочи.

И трите нива на основната производствена сграда ще бъдат достъпни за посетители, предлагат архитектите.

На първо ниво ще се обособят ателиета за приложни изкуства и зони за отдих. А при централния вход от запад ще се обособи второ стълбище. 

 

Асансьор от стъкло

Ще се обособи многофункционална зала за организиране на различни събития във второто ниво. Просторът на старата производствена зала ще се запази. Двете стълбища ще се отделят в преддверия, за да се даде възможност за свободен достъп до третото ниво.

В подпокривното пространство ще се обособят кътове с обществен свободен достъп за работа, учене и почивка от тип отворен офис.

Проектът предвижда от север да се изгради стълбищна клетка с асансьор, тя ще бъде от стомана и стъкло, чрез която се осъществява достъпът за хора в неравностойно положение и евакуацията на сградата.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?