Следвайте ни

Плетачки омайват с калоферска дантела на Голяма Богородица СНИМКИ

Тази година празникът на финото плетиво няма да се състои, но плетачки от града и страната ще демонстрират уменията си площада

viber icon

Майсторки заплитат калоферска дантела навръх Голяма Богородица. Над 20 жени, които владеят старинния занаят се събират под липата пред Творческия център на калоферската дантела, за да представят плетивата и майсторлъка си. Вече е традиция на големия християнски празник, който е един от празниците на Калофер да  се провежда дантелен фест с пъстра културна програма и много изложби на финото ръкоделие.

Тази година поради извънредната епидемична обстановка в страната повечето от съпътстващите мероприятия на  Празника на калоферската дантела, няма да бъдат проведени, съобщи ръководителката на Творческия център на калоферската дантела Антоанета Първанова.

Въпреки това, Творческият център на калоферската дантела и неформална група СедянкаТА от София, както и плетачки от цялата страна ще плетем и творим заедно под сенките на голямата липа пред Центъра на 15 август 2020 г., обяви Антонета Първанова.

От Калофер ще участва голяма група плетачки – жени, девойки и малки момичета, част  от тях участват в неделния кръжок по калоферска дантела към творческия център. Друга част са деца и девойки от София и други градове на страната, които прекарват лятната ваканция при баба и дядо в града под връх Ботев. След близо месец упражнения се също са готови да покажат докъде са стигнали в усвояването на плетивото.

Плетенето на открито на площада в Калофер винаги събира голяма публика. Антоанета Първанова увери, че и тази година, макар да няма празнична програма се очакват плетачки и гости от цялата страна.

Този ден организаторите канят на театър с постановката "Червената шапчица“ – премиерен куклен спектакъл  на Театрална работилница "Пиеро" – Калофер.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?