Следвайте ни

Планинарят Иван Муевски: Едва спасихме мъж по потник на връх Ботев посред зима

viber icon

Преди дни с доброволци ремонтирахме заслона „Михайлов“, оставихме вътре чай, кафе, сокове, газова лампа и дърва за огрев, разказва водачът на туристи

В семейството ми се шегуват, че пъпът ми е хвърлен на връх Ботев. Обичам това място, за мен то е сакрално и всяко изказване до него е невероятно приключение, истински празник. Сега съм на 60, но познавам върха от юноша. А от двадесетина години много ме безпокои това, че всяка зима, устремени към старопланинския първенец, загиват хора.  Тръгват неподготвени, с неподходящи дрехи и обувки. 

Това разказва пред „Марица“ планинарят Иван Муевски от Брезово. Той  е професионално свързан с автомобилите, влюбен е в самолетите, запален е по местната история и темата „Хаджи Димитър и неговото лобно място на връх Кадрафил до Свежен“. Но е отдаден на  планината.

В продължение на две десетилетия водил групи в района на Централен Балкан  - познава всяка педя земя, поточе и храст от Тетевенска баба до Бузлуджа. Отскоро  е председател на туристическото дружество „Средногорец“ в  Брезово. 

Преди борени дни Иван Муевски заедно четирима от групата „Колоездачи“ в туристическото дружество  - Марин Муевски, Енчо Бумбовски, Ясен Месунов и Любомир Иванов, както и петимата от групата „Пешеходци“ - Иван Тачев, заместник-кмет на Брезово, Веско Пищийски, Антон Продански и юношата Асен Трампов, се качиха до връх Ботев с мисия ​- да заредят с провизии и пособия за зимата заслон „Михайлов“. Той е опорен пункт в маршрута от местността Паниците към върха. По трасето към най-високия връх на Стара планина има още два заслона - „Бункера“ и „Маринка“. „Михайлов“  е по-малък от тях, но много важен за туристите.

Затова групата начело с Муевски направила малък ремонт - замазали с хоросан и цимент дупки и цепнатини. Те оставили там ветроупорен фенер, заредена газова лампа, съдове за храна, пакети чай и кафе, кутии със сокове. Сред важните неща, с които заредили заслона, са GPS-координати с топографска карта на района, отоплителна печка, дърва за огрев, лекарства, които са нужни в зимната планина. Поставили и табло, на което са изписани най-важните телефонни номера, сред които на планинските спасителни отряди в Калофер и Карлово. Акцията бе подкрепена логистично и със средства от местни бизнесмени и кмета на Брезово Христо Енков.

Заслон „Михайлов“ е малък, но важен за туристите. Кръстен е на първия началник на базата на връх Ботев, работил там през 60-те години. По това време нямало техника, която да качва през зимата служителите до върха. Те изминавали разстоянието от Калофер до Ботев връх пеша, а в дебелия сняг и в студа това не можело да стане за един ден. Така по инициатива на Михайлов бил построен този малък заслон. Хората нощували в него и на другия ден продължавали нагоре към станцията.

Има вероятност заслоните да бъдат обрани от недобросъвестни хора. Дори в интернет получих упреци, че хвърляме напразно ресурс. Ала аз познавам хора, които работят горе на върха, грижат се за обектите. ​Заслон "Ботев" например беше необитаем, сега е един прекрасен туристически обект. Смятам, че туристите ще свикнат да пазят, казва планинарят.

Чувал съм много истории за бедстващи в планината. Но това, което се случва всяка зима, особено около връх Ботев, граничи с безумието. Загиват хора, които тръгват абсолютно неподготвени.

Помня преди  две години имаше колоездачно мероприятие до връх Ботев с над 50 човека велосипедисти. Ние също тръгвахме нагоре и пристигнахме почти едновременно, всички бяха много добре оборудвани, екипирани. Ала на върха имаше и един мъж на около 55 години само по потник. Попитахме го така ли е дошъл, а той отговори самонадеяно: „Да, защо?". Гледахме как от север идват огромни черни облаци и очаквахме всеки момент времето рязко да се промени. След половин час настана истински ад. Метър пред теб не виждаш нищо. Онзи едва успя да се прибере до заслон „Маринка“. Трябваше да дойдат хора, които да го евакуират, разказва Муевски. 

Той е доволен, че винаги има хора, готови да ти помагат. И заявява, че е престъпление да се отнасяш небрежно  и безотговорно, когато отиваш в планината и да им създаваш проблем.

 

 

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?