Следвайте ни

Питат кмета на Баня за паважните настилки в града

Сигналът е подаден от Национален научен експедиционен клуб към ЮНЕСКО

viber icon

Кметът на Баня трябва да представи на Министерството на културата подробна информация  за намеренията на кметството да бъдат премахнати паважните настилки в града и заменени с асфалтови. Това бе поискано в писмо  от ведомството до Стамен Гешев. Документът е подписан от заместник-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов. Основанието за него е позиция на Национален научен експедиционен клуб към  ЮНЕСКО, подписан от  неговия председател Кристиян Калчев.  

Както „Марица“ писа преди месец писмото на клуба към организацията за опазване на световното културно наследство бе изпратено до министерствата на културата и регионалното развитие, до областната управа, до общинския съвет и кметовете на община Карлово и град Баня.

Има проект на община Карлово и кметство Баня за ремонтни дейности по основни улици в Баня, една от които е павираната улица „Карловска“, дълга близо километър. Този проект предвижда да се извърши основен ремонт и реконструкция на улицата, при които паважната настилка ще бъде заменена с асфалт. 

Намеренията на общината и кметството обаче срещнаха силен отпор от страна на гражданите. В защита на паветата на Баня се подписаха в петиция около 600 човека, а своите професионални становища изразиха главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, който доскоро бе главен архитект на община Карлово, арх. Мария Каразлатева - специалист по културно-историческото наследство,  професори, които са  преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Сред първите, които реагираха в защита на паважните настилки на Баня бе Националният научен експедиционен клуб към ЮНЕСКО, чийто сигнал разглежда Министерството на културата.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?