Карловец конструира „Аполо“ 11, кацнал на Луната

Доцентът описва всички наши военни победи от времето на хан Аспарух. Разказва за живота на карловците, прославили България по света.

Карловец възпява титаните на Розовата долина. Вече 30 години Петър Ненков описва живота на забележителните личности на Карловския край, както и военната история на тукашния гарнизон. Досега  е издал 22 книги, в които присъства Карлово със своите герои от Възраждането до наши дни.

Петър Ненков е доцент във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив, където преподава няколко дисциплини, свързани с  правото и сигурността. Завършил е Висшето народно военно училище „Васил Левски“ във Велико Търново, Военна академия „Г. С. Раковски“, има магистратура по журналистика, завършва право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, защитил е докторска степен в Института за перспективни изследвания на обраната във Военната академия. Носител е на Наградата на Карлово.

Баща му е офицер и  цялото семейство се установява в града на Апостола, когато Петър е едва петгодишен.  Остават тук  повече от 20 години. Съдбата му отрежда още една силна връзка с този град - съпругата му е карловка. А в началото на 90-те години службата го изпраща пак тук като началник на Военния клуб. Тогава събира и очерците за една от първите си книги - „Титаните на Розовата долина“.

Преди дни той представи в Карлово най-новите си книги - едната от тях е посветена на братята на Христо Ботев. А другата е уникална и като съдържание и оформление - „Военно-политическа история на България“. В около 450 страници проследява развитието на военните формирования и  военните победи от времето на хан Аспарух до наши дни. Книгата е богато илюстрирана с батални картини, карти на военни сражения, снимки на прочути пълководци и военачалници.

Ненков прави известен и Джон Ночев, конструктор на „Аполо“ 11, с който американците кацат на Луната.  За Иван (Джон) Ночев най-напред ми разказа  тогавашният кмет Христо Войняговски. Той ме ориентира към сестрата на Ночев, тя все още беше жива. Мария ми даде много снимки на брат си, писма, от които черпех информация  за неговия живот, но не и за неговата работа по „Аполо“.  В Карлово има дружество на запасните офицери, което носи неговото име. Местни са се срещали с българи от Америка, имали контакт с Иван Ночев. Те разказвали,  че той работи  в суперсекретна лаборатория, разказва Петър Ненков. 

Анка Ламбрева оцелява при среща с канибали

Петър Ненков преживял емоционално почти цялото околосветско пътешествие на карловката Анка Ламбрева, първата българка, обиколила света. Тя е  моята любимка. Със самолет, с влак, с кола, с колело, пеш - обиколила е три континента и е оставила стотици фотоси и хиляди страници, казва той.

Ненков пръв пише, че тя се запознала с прочутия българския кечист Дан Колов по време на  негова схватка  в Париж с известен френски шампион по кеч. След като Дан Колов побеждава, Анна  Ламбрева излиза в нашенска носия и му поднася букет с червени рози. Те стават приятели, дори за известно време са имали интимна връзка, казва Ненков. Тази жена наистина има невероятна история.  Запознава с принц в Иран, попада в концлагер по време на Втората световна война, живяла е в Нова Зеландия и в Австралия, оцеляла при среща с канибали. Когато се прибрала вече възрастна в Карлово, тя обичала да стои у дома си с официални дрехи. 

Турчин се сражава като опълченец на Шипка

Той разказва една интересна  и неизвестна до този момент история. Единственият турчин мюсюлманин, Али Рефик,  участвал в българското опълчение, който се сражава като опълченец  за свободата на България срещу своите сънародници от армията  на Сюлейман паша на Шипка, е от карловското село Богдан. В центъра на селото има паметна плоча на този опълченец.

Малк​ото информация за него беше от покойния  учител по история от Карлово Антон Настев. Поразрових се и с големи усилия успях да събера около две страници кратък очерк за този човек, спомня си Ненков.

 Радост е да описваш великите българи

Половината книги на доц. Петър Ненков са посветени на военната история. Те предизвикват най-голям интерес.  Аз съм преподавател във ВУСИ-Пловдив и когато нямам лекции,  сядам на компютъра още в 6 часа сутринта. Понякога ставам да работя и посред нощ. Доставя ми удоволствие и радост  да научавам и описвам  как българите, чийто живот в миналото не  е бил по-лек от сегашния, са давали всичко от себе си за просперитета на България.  Имам огромна библиотека и у нас, и в наследствената къща на жена ми в Карлово.  Чета и пиша непрекъснато, признава доцентът.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?