Следвайте ни

Пет села скочиха срещу строителна фирма: Ти продупчи пътя, ти го закърпи!

viber icon

Жителите на пет села в Средногорието изискаха строителна фирма да изкърпи дупките по основен общински път, повреден при изпълнение на нейната дейност. Хората възроптаха срещу тежките близо 20 тона камиона, натоварени с трошен камък и чакъл, които преминават през Ведраре, Мраченик и Домлян,  за известно време и през Баня. Освен че създават неудобства, пълните камиони разтрисат къщите и правят дупки в асфалта.

Първи срещу новата ситуацията в селото възроптаха жители на Мраченик. Селото, което едва наброява 70-тина жители, е в сърцето на Средна гора, със стръмни и тесни улици с един мост и един водосток. Според хората мостчетата не могат да понесат товара на десетките камиони, които преминаха за седмица. „Да, на ден по трасето преминават 15 камиона, всеки около 17-тона“, каза пред „Марица“ инж. Маджаров от „ИСА 2000“. „Но  камионите не са претоварени, всеки товар се тегли, не можем да тръгнем претоварени. Спазваме точно нормативите. Разбираме, но няма друг път, по който да возим, имаме възложена дейност и трябва да я изпълним“, уточни той.

Кметският наместник на Мраченик, заедно с кметовете на Ведраре, Домлян и Горни Домлян обаче написаха докладни записки до кмета на община Карлово Емил Кабаиванов и  поискаха намесата му. 

В началото на август територията на Държавно ловно стопанство „Тракия“ стартира основен ремонт на стар горски път. Дейността е възложена с обществена поръчка на фирма „ИСА 2000“ ЕООД. Пътят трябва да се подравни, да бъде застлан с чакъл и трошен камък и да бъде валиран. Фирмата започва да превозва строителните материали през карловските села до Свежен. Местните жители и кметовете обаче са притеснени.

Миналата неделя лично огледах пътя от Ведраре до Свежен, наистина има няколко места, където е необходимо да се изкърпят дупки, заяви Кабаиванов.

Ден по-късно трите страни, които имат отношение към проблема се срещат в Домлян, по средата на пътя Карлово-Свежен.  В срещата участват заместник-кметът на община Карлово Николай Цветков,  директорът на Държавно ловно стопанство „Тракия“ Огнян Христов и представителят на „ИСА 2000“ инж. Маджаров. Община Карлово настоява повредите по пътя, нанесени от камионите на строителната фирма да бъдат отстранени.

„Ще възстановим  настилката, която е повредена от нашата дейност, това вече е договорено“, заяви ръководителят на обекта инж. Маджаров от „ИСА 2000“.  „Приключихме дейността си по проекта за основния ремонт на горския път в ДЛС „Тракия“.  Тези дни, вероятно още утре,  ще направим обстоен оглед на пътя Ведраре – Свежен. Предварително мога да кажа, че не става въпрос за големи повреди, а за  дупки по пътя, които не са големи и не са опасни. Но нека направим оглед и тогава, ще бъда съвсем точен. Не възразяваме да направим необходимото - там, където има повредена настилка от нашата дейност ще я ремонтираме“, увери той. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?