71

Първа копка: Проект за 7 милиона лева пуска водата на Кръстевич

Десетки жители на най-безводното село в Хисарска община станаха свидетели на първата копка на трасе за полагане на тръбите на главен водопровод в Кръстевич. Той ще свърже новия водоизточник край селото с потребителите. Стартът на проекта бе даден от кмета на Община Хисаря Ива Вълчева и кмета на Кръстевич Милчо Бойчев, както и от кметове на съседните села Беловица и Старосел, където също предстои реконструкция на водопреносната мрежа. Начинанието бе благословено с водосвет от местния свещеник. Багерите, които ще прокопаят трасето, започват работа на  терен утре, 10 юли.

След днешното начало на дейностите по проекта жителите на Кръстевич са изпълнени с надежда и удовлетворение, че следващото лято няма да има режим на водата, заяви кметът на селото Милчо Бойчев. Той благодари на кмета на Община Хисаря  Ива Вълчева затова, че един от първите проблеми, с чието решаване се е заела след местните избори, е водоснабдяването на Кръстевич.

Всички сме длъжници на жителите на Кръстевич, заяви Ива Вълчева.

Хората са доволни. Дълги години този проект на документи беше готов, а сега дойде времето за първа копка. През лятото на 2025 г. няма да има режим на водата. Всички посрещаме това с радост, ще ни върви по вода, заяви от кметът на Кръстевич.

Водоснабдяването на Кръстевич се решава с пускане в действие на сондаж, изграден край селото в края на 80-те години и обновяване на водопреносната мрежа. Сондата е с дебит 10 литра в секунда и ще се ползва през летните месеци, когато местната река Канарата, която досега дава питейна вода на Кръстевич, пресъхва. От десетилетия селото е на режим на водата през лятото. И тази година от 24 юни е така. От 6.00 часа до 10.00 часа е водоснабден долния край на селото, а от 18.00 до 22.00 часа – горния.

Освен в Кръстевич  ще се обнови водопреносната мрежа и на съседните села Беловица и Старосел.

Първият етап на проекта предвижда частична реконструкция на водопроводната мрежа в тези три села, заяви Ива Вълчева. След това предстои да се реализират още два проекта само на територията на Кръстевич, обясни тя. Надявам се до края на тази година да сме реализирали проектите и да могат хората да си отдъхнат, разходите им да намалеят и най-важното - да имат питейна вода. Така  ще се развие  и потенциалът на тези населени места,  сподели пред събралите се жители на Кръстевич Ива Вълчева.

По тези проекти ще бъдат инвестирани над 7 милиона лева за окончателното решаване на проблемите с водоснабдяването в Кръстевич. Другите два за Старосел и Беловица са по рамкови споразумения с Министерство на регионалното развитие и благоустройство. За тях община Хисаря е спечелила финансиране в рамките на инвестиционната програма на правителството.

 След приключване на проектите ще бъдат благоустроени улиците, по които ще се полагат два отделни успоредни водопровода – разпределителен от вътрешната водопроводна мрежа и транзитен напорен от новият сондажен кладенец до водоемите на селото.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?