Пандемията уби 100-годишната традиция на мъжкото хоро в Калофер

Без мъжко хоро в Калофер в ледените води на река Тунджа за Богоявление
За първи път от над 100 години на Богоявление в Калофер няма да има мъжко хоро заради пандемията. Свещеници ще осветят богоявленския кръст и специална икона, която е поставена на моста над река Тунджа, където се изпълняваше многовековният ритуал.
 
„Специално за този празник, виждали сте, колко хора сме излизали от тук. Беше страшна еуфория”, спомня си за честването на празника при предишни години кметът на града  Румен Стоянов пред Нова тв. Той говори за нощта преди Богоявление, когато домът му е пълен с всички, които влизат в ледените води на река Тунджа.

„За жалост, кадрите от миналата година ще ни топлят в началото на тази”, споделя с тъга той.

Сега, обаче, реалността е друга. Хоро – нямало да има. И мъжете на Калофер са изправени пред изпитание.

„Разтревожени са. По всичко си личи, че са разтревожени, защото този ден се очаква от всички. Най-емоционално. Преди два-три месеца започнаха да ме питат какво ще правим. Това значи, че тези хора са емоционално притеснени”, смята кметът Стоянов.

С мъка на сърцето калоферци молят хората да не идват на Йордановден в града на Ботев. Само за тази година. Но, въпреки пандемията – църковен ритуал ще има.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Петров , П. П.

Петров , П. П.

04.01.2021 | 21:31

Това молба на кмета ли е или на мъжете от Калофер ,гости да няма ?Що за молба на Българи ?Не ми се вярва да мислят в тази посока !!Традицията е Калоферска !Традицията е Българска !

Отговори
1 0
Българин

Българин

04.01.2021 | 00:50

Ха сега да видим останали ли са мъже в Калофер.

Отговори
0 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?