Следвайте ни

Пакостливо мече закуси с два пчелина край Карлово

viber icon

Младо мече обърна кошерите на два пчелина край Карлово преди 10 дни. Белята стана в Ясъ тепе, вилна зона, в която са лозята и градините на стотици карловци. Местността е в полите на Стара планина, веднага след последните къщи в северната част на града на Левски.

Нападнати са били два пчелина, единият със 7-8 кошера, другият - с два. Сутринта собствениците видели разхвърляни кошери, обърнати с покривите настрани. От някои липсвали пчелни пити, имало и парчета от пити с изяден мед, които се търкаляли по земята.

Фактът, че кошерите не са строшени, а само обърнати и разхвърляни, е показателен, че нападателят е младо мече. Ако в пчелина беше шетала голяма мечка, кошерите щяха да са  строшени и да са на трески, коментира пред „Марица“ Златю Кличев, директор на Горско стопанство - Карлово.

Потърпевшите пчелари ще бъдат обезщетени за загубите по пазарните цени на меда и кошерите.

Кафявата мечка е емблема на Национален парк "Централен Балкан", а Стара планина е любимо нейно местообитание. Но за разлика от Родопите, срещите на горската царица с хора в планината са много редки. Но пък единични нападения в овощни градини и пчелини има всяка пролет, когато мечките са изгладнели, или в началото на есента, когато се подготвят за зимата. През месец май гладна възрастна стръвница нападна крава. Случаи на нападения на пчелини имаше в местността Бешбунар край Карлово, в квартал „Сушица“, а дори и край Клисура.

 Камери заснеха малко мече да бере грозде от лозата на ВЕЦ „Левски“, видеото стана хит в интернет. Миналата есен друго мече се отби да поплува в басейна на лифт „Сопот“ и също бе заснето.

Според специалисти няма бум в популацията на кафява мечка в Стара планина, по-скоро броят на животните от защитения вид намалява или остава същият.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?