1553

Отвориха отново хирургичното отделение в МБАЛ-Карлово

От днес в МБАЛ "Д-р Кипо Попов" в Карлово е възстановена дейността на хирургичното отделение.  Стартът бе даден с официална церемония и водосвет.  Отделението заработва отново след няколко годишно прекъсване на дейността.

То ще осигурява хирургична помощ за населението на община Карлово и региона при 24-часов режим на работа. Отделението е с капацитет 10 легла. В него ще работят петима хирурзи. Началник на отделението е д-р  Сашко Наков, а консултант проф. Заприн Въжев, началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив  .

Имайки предвид местоположението на град Карлово и необходимостта от тази медицинска дейност на територията на общината, обединихме своите усилия заедно с кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, председателя на ОбС Карлово  Доньо Тодоров и целия екип на болничното заведение и успяхме да сключим договор с Националната здравноосигурителна каса за отделение по хирургия. Това ще направи достъпна хирургичната грижа за всички пациенти от общината е региона, заяви управителят на МБАЛ "Д-р Кипо Попов" д-р Обрейко Обрейков. 

Председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров, припомни, че преди 10 месеца д-р Обрейков обяви пред Общинския  съвет Карлово, че негов  приоритет като новоизбран управител ще бъде възстановяване дейността на хирургичното отделение и благодари за спазеното обещания. По повод 142-годишнина от създаването на лечебното заведение председателят на ОбС Карлово връчи поздравителен адрес към целия екип на МБАЛ „Д-р Киро Попов“. 

 

Кметът д-р Емил Кабаиванов припомни, че през 80-те години на 20 в. болницата в Карлово е била на много високо ниво, със стандартите на окръжна болница, обслужваща над 100 хиляди души. Той каза още, че като кмет на Карлово ще подкрепя всички усилия на д-р Обрейков и неговия екип да възстановят нивото на карловската болница, за да бъдат всички жители на общината спокойни за своето здраве. 
Молебен за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Карловска духовна околия отец Марко Тодоров. 

     Първата околийска болница в Карлово е открита на 27.07.1880 г. със средства на Карловската община и на руската благодетелка Олга Скобелева. Тя се е помещавала в Хаджипашовата къща. През 1901 г. е построена самостоятелна сграда, в която по-късно е настанено инфекциозното отделение. В началото болницата има 20 легла и се издържа от волни помощи с около 18 500 гроша годишен разход.
     В завещанието си, съставено в Букурещ на 18.07.1882 г.,  Евлогий Георгиев прави следното разпореждане: Наследникът ми ще даде на Карловското градско общинско управление фабриката, която съм направил в тоя град, заедно с всичката земя, както и всички здания и машини.  Карловското градско общинско управление ще се грижи, а за това го задължавам, щото половината от прихода на тая фабрика да употреби за поддържането и развитието на Карловските училища, а другата половина от прихода да капитализира във фонд, от който да може да се построи и поддържа една болница...”. 
Така през 1901 г. карловската болница е класифицирана като третостепенна болница с 25 легла.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?