Следвайте ни

Отвориха "Момина баня" и "Русалка" в Хисаря

viber icon

Прочутата „Момина баня“ в Хисаря отвори врати, обектът бе затворен през март по време на извънредното положение през март,  наложено заради кризата с Covid-19. Банята е хигиенна, но хиляди посетители годишно топят телеса в басейните и, търсейки облекчение за различни болежки на опорно-двигателния апарат. Температурата на минералната вода от извора е 46 градуса, тя е подходяща и за бъбречни заболявания.

„Момина баня“ е и ценен исторически обект, на това място по време на съуправлението на двамата римските императори Лициний – баща и Максимилиан Галери през декември 308 година е била построена баня. В нея в залата с ваните е бил вграден тухлен надпис на латински език, запазен и до днес. С него се изразява благодарност към местното население. На свода над сегашния басейн се вижда и част от градежа на старинна банска постройка.

От миналия ден „Момина баня“ работи всеки ден от 8.00 до 17.30 часа, на четните дати тя  е за мъже, на нечетните – за жени. Цената на билета е 3.50 лева, а на ваните – 8.00 лева.

 


В Хисаря работи и  баня "Русалка" до западната крепостна порта. Цена на билета  там е  5,00 лв. Има два отделни басейна /за мъже и за жени/ и работи всеки ден. Водата е по-хладка и особено полезна за кожата.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Логично е

Логично е

12.09.2020 | 07:39

Всяка година по неволя ходя в Хисаря и се изумявам на безхаберието и некадърността на кмета и на кметската управа,както и на милЮционерската тъпотия и простотия ,която се шири в града и с която ежедневно се срещаш.От местни хора научавам,че града се управлява от двама братя със съмнително минало и с нощни шкафчета, чието съдържание било с доста съмнителен произход.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?