Следвайте ни

Отварят за посетители къщата на Иван Грозев в Карлово

viber icon

Ценители на българското историческо наследство, гости и туристи в Карлово имат  още една  възможност да обогатят знанията си и да усетят духа на една отминала епоха, оставила завинаги своя отпечатък върху съдбата на родината.

В рамките на европейската инициатива  на музеите тази година Българската търговско-промишлена палата и Националният музей "Васил Левски" организират на 24 и 25 септември дни на отворени врати за къщата на Иван Грозев в  Карлово.

Иван Грозев е сподвижник на Васил Левски, секретар на първия градския съвет на Карлово след Освобождението, голям български индустриалец. Той е бил председател на Общинския съвет в Пловдив  и  един от най-изявените кметове на София.  

Грозев е  основатели на  Софийската търговско-индустриална камара и неин първи председател, по-късно Българска търговско-промишлена палата, която забележителният карловец оглавява в продължение на 20 години до смъртта си през 1916 г.

Къщата  на Иван Грозев в Карлово се намира в непосредствена близост  до паметника на Васил Левски на площада, който носи името на Апостола. Тя бе възстановена от БТТП и в нея е уредена експозиция, която разказва за живота и дейността на  Иван Грозев. Къщата ще бъде отворена на 24 и 25 септември  от 10 до 16 ч.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

да назначат софийския навлек и да отърват Града

да назначат софийския навлек и да отърват Града

27.09.2020 | 17:08

Нямат ли някакво перо / перце във ведомостта за заплати във СелСъвета, че да назначат софиянския навлек ГРОЗЕН за Директор на Къша-Музей, та така да отърват Стария Пловдив, а?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?