Следвайте ни

Отстраниха Иван Хаджийски от Общинския съвет в Карлово

viber icon

Общинската избирателна комисия в Карлово прекрати пълномощията на Иван Хаджийски като общински съветник в Карловския общински съвет. Това стана на заседание на ОИК снощи. На него бе  разгледан сигнал от Кирил Панчев от Столетово. В сигнала се твърди, че Иван Хаджийски е член на Съвета на директорите на общинско-частното дружеството Спортен комплекс - Баня АД и като такъв няма право да бъде общински съветник. Кирил Панчев се позовава на ЗМСМА, съгласно който общински съветник не може да е член на управителен, надзорен съвет  или друг орган на търговско дружество, в което участва общината.

Иван Хаджийски е общински съветник от коалиция БСП за България. Той бе избран по време на местните избори през октомври 2019 г. Пред  ОИК-Карлово   той е  представил  незаверено копия на заявление  Съвета на директорите на „Спортен комплекс-Баня“ АД, с искане да бъде освободен като член. Проверка на ОИК – Карлово обаче е установила, че това заявление няма входящ номер и не става ясно дали е получено от адресата „Спортен комплекс Баня“ АД с оглед спазване на закона по чл 233, ал. 5 от ТЗ. Освен това Хаджийски е представил това заявление до Общински съвет Карловос вх. № 703 от 06.12.2019 г., в заверено копие, но не е изпратил това заявление до ОИК - Карлово, съобразно чл.34, ал.6 ЗМСМА.

Според ОИК-Карлово от това е  видно, че не става ясно кога Хаджийски е депозирал заявлението до Съвета на директорите на „Спортен комплекс Баня“ АД, защото липсва входящ номер на това заявление, с оглед спазване на срока  по чл 233, ал. 5 от ТЗ, съобразно който „член на съвета може да поиска да бъде заличен от Търговския регистър с писмено уведомление до дружеството. В срок до 6 месеца след получаване на уведомлението, дружеството трябва да заяви за вписване освобождаването на досегашния член на Съвета на директорите  в Търговския регистър.

Ако дружеството не направи това,  заинтересованият член  може да заяви за вписване  на това обстоятелство, което се вписва независимо дали на негово място е избрано друго лице. А след като на заявлението за освобождаването му, като член на Съвеа на директорите липсва входящ номер кога е получено от дружеството, то не може да се изчисли кога изтича и този шест месечен срок. Дори и да се приеме датата в заявлението 05.12.2019г., то  шестмесечния срок е изтекъл на 05.06.2020г. и няма писмено доказателство, нито заявление за вписване от страна на Хаджийски, че иска да бъде отписан.

Общинската избирателна комисия обяви за избрана за общински съветник от  БСП за България  Зорница Ранчева. Тя ще заеме мястото на Хаджийски в Карловския парламент.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?