2374

Отстраниха директорката на болницата в Баня след скандал с фалшиви пациенти

Специализираната болница за рехабилитация в град Баня е приемала фиктивно пациенти по програми на НОИ и по клинични пътеки, а в замяна "болните" са получавали пити с кашкавали и щафети салами.

Разкритието идва след разследване на Нова телевизия по сигнал на служители, които обаче запазват своята анонимност поради страх от уволнение. Прокуратурата в Пловдив се самосезира по случая и разпореди проверка. Директорката на санаториума Божана Иванова е временно отстранена от длъжност до приключване на проверка от здравното министерство, под чиято шапка е болницата. От НОИ също започват кръстосани проверки. Те ще са не само по документи, но и на място, в реално време.

Данните сочат, че миналата година с пари от осигуровките ни там са лежали около 3500 души. Някои пациентите обаче не били реални, твърдят бивши и настоящи служители. Ръководството лекувало по документи основно персонала. А в замяна на това служителите получавали кашкавал и салам.

„Пишат документи все едно сме почиващи, а ние ходим на работа. След седем дни се подписваме, че вече излизаме от клиничната пътека, и ни връчват по 1,6 кг кашкавал. По НОИ е по-скъпа процедурата и фактически на нас ни даваха по 8 кг и половина кашкавал”, разказа бившата служителка Бояна Кандилева. Управителката Божана Иванова също е била пациент на санаториума по клинична пътека - фиктивно, без да ползва процедури.

Служители пък разказват, че през годините многократно са принуждавани да лежат фиктивно - по клинични пътеки и програми на НОИ. По документи в единия случай почивката била по 7 дни, а в другия - по 10. Твърдят, че болницата получавала държавни пари за неосъществените спане, храна и процедури, а на тях им давали кашкавал или салам в замяна. По думите на служителите, с фиктивните почивки се занимавала не само главната сестра, но и преките ръководители.

Това е злонамерена атака от хора, които Иванова е уволнила от работа заради различни нарушения. Обвиненията към нея са абсурдни, твърдят други служители в болницата. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Пловдив

Пловдив

20.04.2022 | 00:28

Значи корупцията работи с пълна сила като по Тошово време.

Отговори
3 1
Асен

Асен

19.04.2022 | 22:00

Една от схемата е шеф на ДКЦ 5 от скоро близка на Гергов

Отговори
7 0
Роза

Роза

19.04.2022 | 19:28

Къде беше Църпърката тогава да пита Сачева и Костадин как се лекува с кашкавал, що така ма Миме, сега питаш що така г-н министър тогава май и ти си била на млечна диета

Отговори
5 1
Затвор трябва

Затвор трябва

19.04.2022 | 19:27

За такива като директорката трябва затвор.

Отговори
6 0
Донка Вълчева

Донка Вълчева

20.04.2022 | 07:43

Това че са хванали и наказали една директорка е едно нищо!!!Злоупотребите и мушенгиите са във всяка втора болница!По фалшиви клинични пътеки годишно изтичат милиони от парите на НЗОК.Особено зимата от пациентите ,,абонати" които ежемесечно с в отделенията:кардиологично,ендокринология,неврология и др.

Отговори
5 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?