49

Отписаха финансови корекции  за 9 милиона лева по най-големите проекти на Сопот

Община Сопот и Оперативна програма Околна среда сложиха край на драматичните отношения между тях, продължили от 2013 г. досега.  Преди броени дни стана ясно, че  отпадат финансовите корекции по два от най-мащабните проекти, реализирани в региона.  Глобите за нарушения в процедурите при избор на изпълнител и авансовите плащания при тяхното изпълнение, наложени от ОП Околна среда, към 2015 г.  достигнаха общо до  9 милиона лева.

Това обяви в изявление пред медиите заместник-кметът на Сопот Николай Новаков, който посвети два мандата от дейността си в общината да се пребори с финансовото бреме тегнещо над  Сопот. Става въпрос за проектите от водния цикъл на подбалканската община – изграждане на пречиствателната станция и реконструкция и модернизация на канализационната и водопреносната мрежа на Сопот“.

В хода на изпълнението на  двата проекта ОП Околна среда последователно наложи финансови корекции, които достигнаха до 9 милиона лева. При реализиране на проекта за пречиствателната станция се стигна до описване и запор  на цялото имущество на община Сопот, включително и на паметника на Иван Вазов.

Междувременно  преди две години  община Сопот успя да договори с ОП Околна среда отписването на 80 на сто от задълженията и да  бъдат намалени   финансовите колекции на  464 000 лева, на 571 505.71 лева и на неусвоения надплатен аванс  на 740 012.81 лева. 

Когато станах заместник-кмет на Сопот поех ангажимент пред старите кметове на града, че ще се справя с този проблем, заяви Николай Новаков. Той допълни, че спасяването на финансов ресурс от такъв голям размер за община Сопот е коствало дългогодишни правни битки, които в края на 2022 г. приключват благополучно за общината.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?