Следвайте ни

Отлагат шоковото поскъпване на отчисленията за депонирания боклук

viber icon

Отпада шоково повишаване на отчисленията, които общините плащат за депониране на тон битови отпадъци от 57 на 95 лева. Националното сдружение на общините постигна това споразумение с Министерството на околната среда и водите след преговори. Отчисленията за депониране на битовите отпадъци ще се повишават поетапно в следващите три години.


Постигнахме споразумение с министъра на околната среда и водите големият  шок от 57 на 95 лева да бъде отложен, но проблемът не е решен, коментира пред „Марица“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, член на Управителния съвет на НСОРБ.  Следващата година отчисленията ще бъдат завишени от 57 на 69 лева за тон, след това на 82 лева и на третата година трябва да достигнем 95 лева на тон. Това е отлагане на остротата на проблема, допълни Кабаиванов. От 2020 година минималната работна заплата нараства от 560 на 610 лева, прогнозирам, че през 2012 година тя ще стане 660 лева, а това натоварва бюджетите на общините. В дейностите по чистотата работят  основно хора, които са минимална работна заплата, коментира Кабаиванов.


Той припомни ангажиментите  на общините през следващите три  години. Те целят внасянето на по-малки обеми  битови отпадъци в регионалните депа и съответно по-малък обем на отчисленията за тях.


Това че намалихме шока от 100-ното увеличение на тази такса не  отменя обаче необходимостта да увеличаваме такса смет. Общините не са увеличавали тази такса в продължение на четири години.  По-добре е такса смет на бъде увеличавана на 3-4 години веднъж, да се планира очакваното през 2021 година увеличение на минималната работната заплата на 660 лева и увеличаване на отчисленията от 67 лева на 82 леве, отколкото всяка година  по лъжичка и всяка година да вървим след събитията, смята Кабаиванов. В НСОРБ бе коментирана и евентуалната нова методика за изчисляване на данък сгради, по която работи правителството с две от министерствата – на финансите и на регионалното развитие. Това може би ще се случи 2012-2022 година, прогнозира Кабаиванов.


Според него обаче кметовете не могат да чакат новата методика и тогава да променят данъчната основа за  такса смет, защото бюджетите на общините трябва да бъдат балансирани. Затова не по желание на кметовете ще  се наложи тази година да се увеличи такса смет. Кметът на Карлово смята, че това увеличение ще бъде умерено и поносимо от гражданите, а всяка община ще си реши с колко. За  общината Карлово кметът ще предложи нова организация на сметосъбиране и сметоизвозването – заедно с повишаване на такса смет да се подобри и услугата. Мерките ще бъдат въвеждани поетапно, за да се избегнат рискове от шокова промяна. Те включват  промяна в графика събиране на контейнерите тип бобър и на кофите, който ще осигури по-често извозване на съдовете с боклука. Ще разширим системата за разделно събиране на хартия, стъкло и пластмаса. В средата на годината ще бъде въведена системата за разделно  събиране на зелените отпадъци. В Карлово и населените места ще бъдат оформени площадки за събиране на едрогабаритни отпадъци – стари мебели, матраци дюшеци, юргани, заяви Кабаиванов.


Карлово планира да закупи около 200 контейнери за цялата общината. Ще бъде възстановено БСК като общинско предприятие -  Кабаиванов заяви това свое намерение още преди няколко месеца.


Карлово е един от добре поддържаните градове  в страната по отношение на чистотата, както и населените  места в общината, коментира кметът. Но ако останем на тези нива на данъците, ще продължим да трупаме разходи и да се оплакваме от лошо  сметосъбиране. Сравнена с големите градове такса смет в община Карлово е едва-три пъти по-ниска, подчерта Кабаиванов.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?