3906

Откриват реставрираната Куршум джамия в Карлово като музей

Бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и стана музей. Новият културен обект ще бъде официално открит в сряда, 13 март в 11.00 часа. Община Карлово кани гражданите  да дойдат на събитието.

Куршум джамия е най-старата обществена запазена сграда в Карлово, тя е построена през 1485 г. и е изгубила функциите на храмов обект веднага след Освобождението. През 2013 г. Община Карлово води съдебни спорове  за собствеността с Главно мюфтийство, съпътствани с поредица от протести, които събраха хиляди привърженици на каузата сградата да остане общинска собственост и се превърне в музей.

В сряда по време на събитието ще бъдат представени извършените дейности и постигнатите цели, заложени в проект „Консервация, реставрация и експониране на туристическата инфраструктура в община Карлово“.

Куршум джамия е реставрирана по проект на Община Карлово. 

Той е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие и чрез финансов инструмент, осигурен от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“.

Ремонтът започна през януари 2023 г. и приключи в началото на тази година.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?