Следвайте ни

Откриват първия Летен университет на ЮНЕСКО в Карлово

viber icon

Броени дни остават до началото на Летния университет на ЮНЕСКО. Това е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE/, стартирала преди четири години, която цели да привлече и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Тази година за първи път България ще бъде домакин, а събитието ще се проведе в южната и северната страна на един от най-новите биосферни паркове у нас "Централен Балкан“.  

Летният университет на ЮНЕСКО, който ще се проведе в биосферен прак „Централен Балкан“ ще бъде официално открит в Карлово. Церемонията е на 22 юли от 9.00 часа в зала „Васил Каравиванов“. Приветствия ще произнесат  кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, директорът на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ към МОСВ Мирослав Калугеров, директорът на Национален парк „Централен Балкан“ Генчо Илиев и почетния гост от програма МАБ на ЮНЕСКО Джонатан Бейкър. На откриването са поканени и кметовете на всички общини в биосферния парк „Централен Балкан“.

В продължение на една седмица, от 21 до 28 юли, България събира  над 30 млади експерти, докторанти и представители на местни общности, в близост до биосферни паркове от три континента, избрани сред 125 кандидатури от цял свят. Участниците от Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили ще обсъждат бъдещето на биосферните паркове в България и по света с помощта на български и международни лектори от Гърция, Италия и Испания. 

Програмата съдържа теоретична, практична част и работа по групи и е разделена на тематични дни.

Лятното биосферно приключение ще включва още ботанически турове и посещения на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и природни забележителности, организирани с активното съдействие на представители на местния бизнес и местната власт в района на биосферен парк „Централен Балкан“. 

Участниците ще имат възможност да опитат био джелато от Розино, да дегустират вино от различни сортове  в замък край Карлово, да се запознаят с производството на розово масло в района на Павел баня, както и да сътворят свои керамични сувенири в работилницата по грънчарство в село Орешак край  Троян. Шеф-готвачи от София ще претворят прочутото зелено сирене от Черни Вит във вкусни специалитети. 

Освен местни традиции и забележителности ще бъдат демонстрирани и множество добри практики, а международни експерти от Италия ще представят успешни примери, свързани с биосферните паркове и гурме туризма.

Летният университет на ЮНЕСКО ще приключи с публична заключителна сесия, на която ще бъдат обобщени всички препоръки и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво.  Тя ще се проведе на 27 юли от 17 часа в Културния информационен център на Троян с участието на кмета на община Троян Донка Михайлова. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?