Следвайте ни

Откриват барелефи на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово

На 3 октомври ще бъдат връчени националните награди за образование, бизнес и дарителство на името на двамата братя

viber icon

Барелефи на братята Евлоги Христо Георгиеви ще бъдат открити в  родния им град Карлово.  Тържеството е на 3 октомври, когато се навършват 200 години от рождението на Евлоги Георгиев. То е част от националните прояви, посветени на юбилеите на най-големите български дарители. Проявите се организират от община Карлово, Ротари клуб –Карлово, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и читалище „Васил Левски“.

Барелефите са дело на скулптора Димитър Рашков, те са поставени в специална ниша на мястото, където е била родната къща на братя Георгиеви. Част от композицията е бронзов венец над ликовете на двамата забележителни българи. Архитектурният проект е на Мария Каразлатева.

Паметният знак бе възстановен благодарение на Емил Кабаиванов и бизнесмена от Карлово Евгени Цилков, заяви за „Марица“ Димитър Рашков. Барелефите бяха създадени през 1994 година по инициатива на карловското настоятелство „Родолюбие“, оглавявано от инж. Христо Войняговски, по това време кмет на Карлово. Месеци по-късно обаче вандали ги разбиха и продадоха като скрап. Сега по случай юбилеите на братя Георгиеви паметният знак е възстановен. Той ще бъде открит на 3 октомври от 12.00 часа.

По-късно през деня в Общинската художества галерия в Карлово ще бъде открита изложба от детски рисунки, посветена на дарителското дело на Евлоги и Христо Георгиеви. Тя се организира от Ротари – Карлово. В нея участват над 80 деца от Подбалкана.

Кулминацията на честването е вечерта в 18.00 часа, когато в големия салон на читалище „Васил Левски“ ще бъдат връчени националните награди „Евлоги и Христо Георгиеви“. Те са в три направления – за образование, бизнес и дарителство, на които братя Георгиеви посвещават живота си.

В 20.00 са пред паметника на братя Георгиеви ще се състои тържествена церемония. В чест на юбилеите  празнични илюминации ще озарят небето на Карлово.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?