2374
Следвайте ни

От Общо събрание в Калофер: Малките кметове искат свой фонд от 5 милиона лева

viber icon

Специален фонд за благоустрояване и развитие на кметствата в България искат кметовете на населените места у нас, които не са общински центрове. Фондът да бъде учреден от правителството и да разпределя  годишно 5 милиона лева, а кметствата да кандидатстват пред него със свои проекти.

Това обсъжда на своето Общо събрание в Калофер  Националното сдружение на кметовете на кметства в България. В него участват близо 70 кметове на кметства от всички региони в страната. Управниците на населените места заседават днес следобед, съобщи за „Марица“ кметът на Калофер Румен Стоянов, който е председател на сдружението.

До кметствата не достигат пари по европейските проекти, а също и почти никакви средства от капиталовите програми или предвидени за други дейности в общинския бюджет, заяви Румен Стоянов.  Това споделят без изключение всички членове на сдружението, посочи той.

По предложение на Националното сдружение на кметовете на кметства през 2020 г. Народното събрание прие изменение в Закона за държавния бюджет, според което Общинските съвети трябва да предоставят бюджети на кметствата, за да могат те сами да планират и осъществяват дейността си, без да бъдат зависими за всеки, дори най-дребен разход, от общините. На практика обаче това не се прилага.

Затова ние обсъждаме как да продължим работата си в тази посока и да имаме резултат, каза Румен Стоянов.

Факт е, че общините и общинските съвети разпределят бюджетните средства и пишат проекти по оперативните програми за обекти и благоустрояване изключително за общинските центрове. Останалите населени места изостават решително с развитие на цялостната инфраструктура – ВиК – секторът, пречиствателни станции, благоустрояване, посочи още председателят на НС на кметовете на кметства.

Сдружението ще внесе своите искания в Народното събрание и в Министерския съвет и ще запознае с тях президента на България.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?