49

От Бузлуджа към Кадрафил потегля походът "Последният път на Хаджи Димитър"

С почетна рота, караул на военнослужещи, военен духов оркестър на 61-ва Стрямска бригада и панихида ще бъде почетена 155- то годишнина от гибелта на  Хаджи Димитър, погребан на средногорския връх Кадрафил. Това ще бъде кулминацията на проявите, посветени на войводата, прострелян в сражението с турската потеря на 18 юли на  връх Бузлуджа в Стара планина. След сражението той е пренесен от свои четници близо до Свежен, където на 10  август същата година умира от раните си.

В следващите дни ще проведе традиционният поход „Последния път на Хаджи Димитър“. Той потегля от  Стара планина и преминава през Розовата долина и Средна гора по маршрута връх Бузлуджа, с. Енина, с. Виден, с. Турия, връх Кадрафил над с. Свежен.

В него ще участват предствители на Областна администрация – Пловдив, а командирът на Сухопътни войски ген. Деян Дешков е подготвил венец. В похода за първи път ще се включи бесарабският българин Иван Искемджи, кмет на побратименото на община Брезово  молдовско село Колибабовка в Молдова. 

Организатор на проявата  е община Брезово, и този път инициативата е подпомогната финансово от съседната община Палев Баня  и кметство Енина, заяви зам.-кметът на Брезово Иван Тачев.

Походът потегля в четвъртък, 3 август и  около 16:00 часа се очаква участниците във възстановката да бъдат в село Турия при емблематичния мост “Скокът” при Турийска река. Там те ще бъдат посрещнати от местните жители и кмета на селото Ганчо Петков. 

От 18:00 до 18:30 ч. е предвиден друг пешеходен преход от местността „Скока“ на Турийска река до устието на Излянска река и мястото за нощуване. 

В 20:30 ч. започва културната програма  с водещ Христо Недялко.  В нея щ рецитал и изпълнение на гайда ще участва Борис Нанков. Проф. Пламен Павлов ще изнесе беседа  за живота на Хаджи Димитър.  

Поклонението на гроба на Хаджи Димитър ще се състои на 5 август 2023 г. от 11:00 часа на връх Кърдафил. 

В 13:00 ч. ще бъдат връчени грамоти на участниците в тазгодишния поход, с което ще бъде сложен и краят на националния поход. 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?